Pindakaramelrepen 2


Pindakaramelrepen. Twix met een twist.

Twix, Bounty, Snickers,… Ik koop zulke repen niet. Liever probeer ik ze zelf te maken en liefst met een alternatieve twist. Als je gek bent op de combinatie kokos & chocolade, moet je zeker de Bounty-look-alike kokosrepen zonder suiker, gluten of lactose eens maken. Eerder een Snickersfan? Probeer dan eens de quinoa-notensnoepjes. En voor de liefhebbers van Twix zijn deze pindakaramelrepen dan weer on-weer-staan-baar.

Pindakaramelrepen

Twix, je kent het wel. De vroegere Raider, die in 1968 voor het eerst in Groot-Brittannië op de markt kwam en in 1991 van naam veranderde. Twix. De naam is een samentrekking van 2 woorden: twin & biscuits. Want de koekjes zijn verpakt per 2. Deze tweelingkoekjes bestaan uit een laag van koekjes, karamel en chocolade.

Net zoals deze homemade pindakaramelrepen, die bovendien door het gebruik van plantaardige vetstof en zwarte chocolade helemaal vegan zijn. Net zoals de klassieke Twix bestaan deze repen uit 3 lagen: een kruimelige koekjesbodem, een zachte pindakaramelvulling en een knapperige chocoladelaag. Dat kan niet anders dan lekker zijn.

Inspiratie voor dit recept vond ik in het boek ‘Planteneters’ van Elisabeth Van Lierop. Een leuk boek met haalbare recepten en leuke ideetjes voor hartig en zoet plantaardig lekkers. Toevallig staan er in het Foodies nummer van maart ook een aantal recepten uit dit boek. En ja, deze pindakaramelrepen vind je er ook.

Ik verdiep me al eventjes in de vegan keuken, in aanloop naar de vegan workshop die ik binnenkort organiseer. Net zoals bij het ontdekken van de keuken van een ander land, leerde ik nu ook verschillende nieuwe ingrediënten en smaakmakers kennen uit de vegan keuken. Leuk en verrassend om mee te koken. Vegan gebak kan wel een uitdaging zijn. Maar voor deze pindakaramelrepen was het heel eenvoudig. In plaats van de boter die ik normaal gebruik in gebak, koos ik nu voor een plantaardige variant. En zwarte chocolade is sowieso al mijn favoriet.

Wat ben ik blij dat ik meteen een dubbele portie maakte. De helft ervan bewaar ik in de diepvries voor een later verwenmomentje. Oh ja, koud zijn ze het allerlekkerst.

Pindakaramelrepen recept

Pindakaramelrepen

Deze pindakaramelrepen zijn onweerstaanbaar lekker. Met een kruimelige koekjeslaag, zachte pindakaramel en een krokante chocoladelaag.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang koekjes
Porties 16 stuks

Benodigdheden

  • 1 langwerpige taartvorm of cakevorm

Ingrediënten
  

Koekjeslaag

  • 180 g plantaardige vetstof (bv. Becel)
  • 60 g suiker
  • 20 g vanillesuiker
  • 240 g bloem
  • snuifje zout

Karamellaag

  • 100 g kokosolie
  • 300 g pindakaas
  • 150 ml ahornsiroop
  • snuifje zout

Chocoladelaag

  • 300 g pure chocolade
  • 2 el kokosolie

Bereidingswijze
 

Koekjeslaag

  • Begin met het maken van de koekjesbodem. Maak een kruimelig deeg van de plantaardige vetstof, suiker en bloem. Klop de vetstof enkele minuten op tot die licht en romig is. Voeg dan de suiker en vanillesuiker toe en tenslotte de bloem en een snuifje zout.
  • Meng het koekjesdeeg niet te lang zodat de koekjeslaag niet taai wordt.
  • Leg een vel bakpapier in een rechthoekige bakvorm. Doe het deeg erin en prik het in met een vork. Laat het deeg 10 minuutjes rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C – heteluchtstand.
  • Bak de koekjeslaag 20 à 25 minuten totdat deze goudbruin is.
  • Laat de koekjesbodem afkoelen.

Karamellaag

  • Maak ondertussen de karamellaag. Verwarm de kokosolie en meng er de pindakaas, ahornsiroop en zout onder.
  • Giet de pindakaramel over de koekjesbodem.
    Pindakaramelrepen - karamel op gebak
  • Zet dit minstens een uur in de diepvries of enkele uren in de koelkast tot alles goed uitgehard is.
    Pindakaramelrepen - karamel op gebak2

Chocoladelaag

  • Smelt de chocolade met de kokosolie op een zacht vuurtje.

Afwerking

  • Snijd de koekjes en karamellaag in langwerpige repen en overgiet ze met de gesmolten chocolade. Laat ze opnieuw uitharden.
  • Sprenkel tenslotte nog wat gesmolten chocolade over de pindakaramelrepen voor het streepeffect zoals bij de echte Twix.
  • Deze pindakaramelrepen kan je enkele dagen bewaren in de koelkast en tot een maand in de diepvries.

Tips&tricks

Deze pindakaramelrepen zijn onweerstaanbaar lekker. 
Ik verdubbelde de hoeveelheden uit het oorspronkelijk recept. Daarmee vulde ik een langwerpige taartvorm van 35 x 11 cm.
Verder deed ik 2 kleine aanpassingen. Een deel van de suiker verving ik door vanillesuiker. En ik voegde minder ahornsiroop toe aan de karamellaag en dat was nog zoet genoeg.
Bewaar een voorraad in de diepvries. Zo heb je altijd iets lekkers in huis.
Je kan ze zo uit de diepvries eten. Koud zijn ze het allerlekkerst. Op kamertemperatuur wordt de pindakaramellaag zachter.
Eventueel kan je onder de pindakaramelvulling  nog wat gehakte pindanoten mengen.
Trefwoord pindakaas, pindakaaskoekjes, vegan

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 gedachten over “Pindakaramelrepen