Quinoa-notensnoepjes


Quinoa-notensnoepjes in hartjesvorm. Een snoepje voor Valentijn.

Ik heb pindakaas ontdekt en maakte er deze heerlijke ‘gezonde’ snoepjes van. Ze bevatten een beetje olie, dadels om te zoeten, een flinke portie pindakaas en een mengeling van pitten en noten.

Een snoepje voor Valentijn.

Quinoa-notensnoepjes

Inspiratie voor het recept vond ik – alweer – in het boek ‘The Green Kitchen at Home’.

Ik maakte deze quinoa-notensnoepjes met zonnebloempitten en pecannoten. In het originele recept worden pompoenpitten en amandelen gebruikt. Eigenlijk kan je naar hartenlust variëren met de noten en pitten. Voor een notenvrij alternatief kan je sesampasta gebruiken.

En met de vorm kan je ook alle kanten uit. Je kan er repen van maken, door het mengsel in een bakvorm te storten. Laat dit even hard worden in de diepvriezer en snijd er dan repen van.

Maar omdat we in Valentijnssfeer zitten, maakte ik er hartjes van met behulp van een siliconen hartjesvorm.

Deze quinoa-notensnoepjes zijn echt veel lekkerder dan een Snickers.

Het proberen waard.

Pindakaas

Pindakaas, ik vind het een wat vreemde naam, want het heeft niets met kaas te maken. Pindakaas werd oorspronkelijk verkocht in een blok waarvan plakjes werden afgesneden – net zoals bij jonge kaas dus. Gaandeweg werd het een smeerbare pasta.

En je zou misschien denken dat het oorspronkelijk uit Nederland komt, maar niets is minder waar. Pindakaas vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Een betere benaming zou pindaboter zijn, zoals in het Engels peanut butter. Pindakaas ontstaat immers als bijproduct bij het maken van pinda-olie.

Toen de pindakaas in het midden van de 20ste eeuw op de Nederlandse markt werd gebracht, mocht dat niet onder de naam pindaboter verkocht worden. De term boter mocht enkel gebruikt worden voor de echte roomboter en dit om een verschil te maken met de goedkopere margarine. Daarom spreken ze in Nederland van pindakaas en niet van pindaboter.

Pindakaaswinkel Utrecht

Toen ik laatst een paar dagen in Utrecht was, spotte ik daar zelfs een winkeltje waar enkel en alleen pindakaas te koop is.

Wat heb je nodig voor een 40-tal quinoa-notensnoepjes?

2 el kokosolie of neutraal smakende olie – 10 zachte dadels – 250 ml pindakaas – 1 el verse gember – 75 g zonnebloempitten – 40 g pecannoten – 30 g gepofte quinoa – snuifje zout – 1 tl cacaopoeder

Voor het chocoladelaagje: 100 g pure chocolade

Hoe maak je het?

Smelt de kokosolie. Snijd de dadels fijn. Voeg de dadels en de pindakaas bij de kokosolie en roer even door tot een smeuïg geheel. Zet van het vuur.

Hak de pitten en noten fijn. Voeg de pitten en noten samen met de gepofte quinoa bij het pindakaasmengsel. Voeg een snuifje zout , 1 theelepel cacaopoeder en verse geraspte gember toe.

Quinoa-notenmengsel

Vul vormpjes van dit mengsel en plaats ze een uurtje in de diepvriezer.

Ontvorm en bewaar de quinoa-notensnoepjes in de diepvriezer. Dan zijn ze het allerlekkerst. Je kan de snoepjes zo wel enkele maanden bewaren. Maar ik kan je verzekeren, ze zullen heel snel op zijn.

Wil je een chocoladelaagje? Vul de vormpjes dan eerst met een dun laagje gesmolten chocolade. Schep er vervolgens het quinoa-notenmengsel op en laat opstijven in de diepvriezer.

Quinoa-notensnoepjes - chocolade in vormpjes
Quinoa-notensnoepjes - notenmengsel in vormpjes

Je kan de chocoladesaus er ook achteraf over sprenkelen.

Een tip voor Valentijn – maak deze quinoa-notensnoepjes en steek ze in een romantisch doosje.

Quinoa-notensnoepjes met chocolade

Mag het iets meer zijn? Kom samen met je lief lekker koken tijdens de Valentijnsworkshop op 14/02/2019. Zin om mee te doen? Bel me, schrijf me.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *