Mulligatawny soep in Indiase stijl 1


Dagen zonder vlees

Vanaf vandaag tot 26 maart start de vijfde editie van ‘Dagen Zonder Vlees‘. Deze campagne wil ons bewust maken van de impact van onze voedingsgewoonten op het milieu. Het doel is om 40 dagen lang minder vlees en vis te eten. Op de website vind je 40 vegetarische recepten die je alvast wat inspiratie geven.

Mulligatawny soep met linzen, heel veel kruiden en groenten

Om de actie te steunen, deel ik vandaag ook een vegetarisch gerecht met jullie. Eentje uit de Indiase keuken. India is immers de bakermat van het vegetarisme. 30% van de bevolking eet er geen vlees of vis. Vaak is dat om religieuze redenen. Maar sommige bevolkingsgroepen zijn er zo arm dat ze zich helemaal geen vlees of vis kunnen permitteren. Gelukkig biedt de Indiase keuken oneindig veel inspiratie voor heerlijke gerechten met groenten, kaas en peulvruchten.
Deze mulligatawny soep is een heerlijke linzensoep die romig afgewerkt wordt met kokosmelk. Het is een echte troostsoep met linzen, heel veel kruiden en verse groenten. Deze mulligatawny soep is dé opkikker die je nodig hebt om deze druilerige regendagen te doorstaan.
Mulligatawny soepWeet jij waar de Engels klinkende naam van deze soep vandaan komt?

Mulligatawny betekent eigenlijk ‘peperwater’. Het is de samentrekking van 2 Tamil woorden namelijk ‘mullaga’ vertaald als peper en ’thanni’ vertaald als water of bouillon. De Engelse handelaars namen destijds het recept van deze Indiase soep mee huiswaarts en doopten hem tot mulligatawny soep. Klassiek was deze soep een kruidige bouillon, maar nu worden er vele smaakmakers aan toegevoegd zoals appel, selder en room.

Wat heb je nodig?

voor 4 kommetjes dampende mulligatawny soep

2 eetlepels ghee of olie – 2 sjalotten – 3 teentjes look – 2 gedroogde, rode chilipepertjes, zonder de zaden – 2 eetlepels komijnzaad – 3 eetlepels korianderzaad, gevijzeld – 1 eetlepel bruin mosterdzaad – 1 theelepel kurkuma – 1 eetlepel currypoeder Madras – 1 kaneelstok – 3 cm verse gember – 2 l groentebouillon – 250 ml kokosmelk – 200 g rode linzen – 2 stengels witte selder – 3 wortelen – 2 tomaten – 1 appel – een handvol verse koriander om af te werken – peper en zout

Hoe maak je het?

Verhit 2 eetlepels ghee in een soeppot. Stoof de gesnipperde ui en look aan. Snijd de gedroogde pepertjes millimeter fijn. Doe ze samen met het komijnzaad, het korianderzaad, het mosterdzaad, de kurkuma en het currypoeder in de kookpot. Stoof even mee aan. Voeg de kaneelstok toe en de geraspte verse gember. Stoof even aan. Spoel de linzen. Was en snijd de selder, wortelen en tomaten in stukjes. Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes. Stoof de groenten en de appel even mee aan. Voeg de linzen toe. Bevochtig alles met de groentebouillon en de kokosmelk. Breng de soep aan de kook. Draai het vuur lager en laat de soep een half uurtje koken tot de linzen gaar zijn. Proef en breng de soep op smaak met peper en zout.

Werk de soep af met verse koriander. Ik had nog een restje rijst dat ik eronder roerde.

Lekker met versgebakken naanbrood.
Mulligatawny soepLaat het je smaken!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Mulligatawny soep in Indiase stijl