Meilleurs voeuxke


Lang geleden, ik denk dat ik nog niet getrouwd was (dat is dus al héél lang geleden), versprak ik mij eens bij de bakker en vroeg ik een ‘meilleurs voeuxke’ in plaats van een ‘merveilleuxke’. Telkens er merveilleuxkes op tafel komen, lachen we daar nog steeds om. Toen ik een naam zocht voor dit eindejaarsdessert, moest ik er weer aan denken. En nu het bijna Nieuwjaar is, is er geen naam beter geschikt voor dit gebakje dan een ‘meilleurs voeuxke’.

Meilleurs voeuxkeZiehier dus het recept van mijn ‘meilleurs voeuxke’. Een torentje van 2 havermoutkoekjes, met daartussen mascarpone met een vleugje advocaat en erbovenop chocolade en banaan. Als je dit dessertje serveert, zullen er veel oh’s en ah’s weerklinken. En eigenlijk is het heel eenvoudig te maken.

Meilleurs voeuxke – een merveilleux gebakje

Wat heb je nodig?

Voor 28 havermoutkoekjes: 120 g boter – 120 g havermout – 1 ei – 120 g kandijsuiker – 120 g zelfrijzende bloem – snuifje zout
Crèmeux van chocolade: 40 g eigeel (2 eigelen) – 35 g suiker – 125 g room – 125 g melk – 200 g pure chocolade
Mascarpone-advocaatmousse: 500 g mascarpone – 4 eetlepels advocaat (of naar smaak)
Afwerking: 3 bananen – citroenmelisse – physalis (=goudkers of ananaskers)

Hoe maak je het?

Havermoutkoekjes
Meng in een kom de zachte boter, de havermout, het ei, de suiker, de bloem en het zout.
Leg hoopjes van 15 gram van het deeg op een bakplaat met bakpapier. Laat wat plaats tussen de koekjes want tijdens het bakken lopen ze nog wat uit.
Bak de koekjes in een voorverwarmde oven – 25 à 30 minuten / 150°C / hetelucht.
Crèmeux
Klop de eigelen met de suiker op tot een witte, schuimige massa. Warm de melk en de room op. Meng dit met het eigeel/suiker mengsel. Laat dit mengsel op het vuur nog even indikken, maar niet koken. Smelt er, van het vuur, de chocolade onder. Laat opstijven in de koelkast. Klop de crèmeux voor gebruik nog even romig op met de mixer en doe het in een spuitzak met gekartelde spuitmond.
Mascarponemousse
Klop de mascarpone luchtig op met de advocaat.  Ik kies voor perenadvocaat, een Hagelands streekproduct. Doe de mousse in een spuitzak.
Afwerking
Trek met een lepel perenadvocaat een cirkel op het bord. Plaats een koekje op een bord. Spuit er de mascarponemousse op. Schik er schijfjes banaan op. Plaats er een tweede koekje op. Spuit er de crèmeux op. Werk af met een stukje banaan, een blaadje citroenmelisse en een physalis.

Tip – de koekjes, de mousse van mascarpone en de chocoladecrèmeux kan je helemaal vooraf klaarmaken. Voor het serveren moet je dan enkel nog het ‘meilleurs voeuxke’ opbouwen.

 


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *