Twelve O’ Clocktail met cijferkoekjes 2


Overmorgen vieren we oudjaar. Oud & nieuw kan je niet beter inzetten dan met een lekker aperitief.
Mag het voor jou eens wat anders zijn dan een glaasje champagne of cava? Dan heb ik een specialleke voor je klaar. Een cocktail met een knipoog naar de zomerse caipirinha en de populaire gin-tonic.

Mag ik je voorstellen, mijn Twelve O’ Clocktail.
Twelve O'ClocktailEen goed aperitief is zuur en/of bitter, het zet de maag open en wakkert het hongergevoel aan.

Deze Twelve O’ Clocktail is licht zurig door het limoensap en bitter door de tonic. Een perfecte starter voor je feestavond en ook geschikt als cocktail om te klinken op het nieuwe jaar.

Ik schenk hem met een Braziliaanse, gerijpte cachaça (kaa-tsjaa-saa), een suikerrietdistillaat vergelijkbaar met rum. Maar in tegenstelling tot rum wordt cachaça gemaakt van zuiver suikerrietsap en niet van de melasse. Cachaça is ofwel ongerijpt en kleurloos ofwel gerijpt op houten vaten waardoor het een karamelkleur krijgt en ook meer smaak.

Om de Twelve O’ Clocktail te koelen, gebruik ik bevroren druiven. Zo behoudt de cocktail zijn goede smaak en wordt hij niet waterachtig.

Serveer er, als knabbeltje, cijferkoekjes bij met verschillende smaken.

Wat heb je nodig voor deze Twelve O’ Clocktail?

Per glas: 5 cl gerijpte cachaça (2 delen) – 2.5 cl limoensap (1 deel)  – 12.5 cl tonic (5 delen) – enkele bevroren druifjes – enkele jeneverbessen

Hoe maak je het?

Pers het limoensap. Doe enkele bevroren druiven in een glas. Schenk er het limoensap, de cachaça en de tonic bij. Stirred, not shaken. Garneer met enkele jeneverbessen.

Wat heb je nodig voor de cijferkoekjes?

1 vel bladerdeeg – cijfer uitsteekvormpjes – 1 eigeel – verschillende kruiden (oregano, paprikapoeder, kerriepoeder)

Hoe maak je het?

Steek 2, 0, 1, 6 uit het bladerdeeg met cijfer uitsteekvormpjes. Bestrijk ze met losgeklopt eigeel en strooi er de kruiden over. Enkele cijferkoekjes met oregano, enkele met paprikapoeder en andere met kerriepoeder.

Leg de cijferkoekjes op een bakplaat met bakpapier. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 8-10 minuten tot ze goudbruin zijn.

Ik wens je een knallend eindejaar en een spetterend nieuw begin. Geniet en drink met mate.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Twelve O’ Clocktail met cijferkoekjes