Mascarponemousse met clementines 2


Mascarponemousse met gekarameliseerde clementines

Ben je op zoek naar een romig en fruitig dessertje? Een toetje dat bovendien snel klaar is. Dan moet je deze mascarponemousse met gekarameliseerde clementines en cantuccini koekjes eens maken.

Mascarponemousse-met-clementines

De mousse is gemaakt van opgeklopte mascarpone en room en op smaak gebracht met suiker en citroen. De mousse is zo al lekker en wordt nog lekkerder door er extra advokaat aan toe te voegen. Amaretto of een sinaasappellikeur kunnen ook.

De sappige gekarameliseerde clementines geven dit dessertje een frisse toets. De clementines doen al denken aan de Sinterklaasperiode. Vanaf oktober zie je ze weer volop in de winkelrekken liggen.

Ken jij eigenlijk het verschil tussen een clementine en een mandarijn? Een clementine is een mandarijnsoort en is dus geen aparte fruitsoort. Net zoals een Jonagold een appelsoort is en een Conférence een peersoort is. Als je mandarijnen en clementines vergelijkt, zal je zien dat clementines ronder zijn van vorm. Ze zijn ook feller oranje gekleurd en hebben steeltjes met blaadjes. Clementines worden van de boom geplukt als ze rijp zijn. Mandarijntjes daarentegen worden groen geplukt en kunstmatig gerijpt op koude temperatuur. Clementines zijn zoeter en bevatten vrijwel geen pitjes. Ideaal om in een dessertje te verwerken.

Deze mascarponemousse is verder afgewerkt met cantuccini koekjes die zorgen voor de nodige crunch. Deze koekjes bracht ik tijdens de zomer mee vanuit Italië. Net zoals kilo’s pasta, flessen passata, blikken tomatenblokjes, zakjes Italiaanse kruiden,… 🙂 Als je wat extra tijd hebt, kan je die cantuccini koekjes zelf bakken. Of kies voor de snellere amaretti koekjes.

Variaties

Deze mascarponemousse met gekarameliseerde clementines is romig en vullend.

Voor een lichtere variant kies je ricotta of platte kaas in plaats van mascarpone.

De clementines kan je vervangen door ander citrusfruit zoals bijvoorbeeld sinaasappel, bloedappelsien, pompelmoes.

Cantuccini koekjes kan je vervangen door amaretti koekjes, speculaas, pistachenoten of geroosterde amandelschilfers.

Zoveel variaties, zoveel dessertjes. Geniet ervan.

Mascarponemousse met clementines recept

Mascarponemousse met clementines

Ben je op zoek naar een romig en fruitig dessertje? Een toetje dat bovendien snel klaar is. Dan moet je deze mascarponemousse met gekarameliseerde clementines en cantuccini koekjes eens maken.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Gang dessert
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 6 porties

Ingrediënten
  

Mascarponemousse

  • 1 blaadje gelatine (1.6 gram)
  • 1 citroen enkel het sap
  • 250 g mascarpone
  • 75 ml room 35%
  • 30 gram bloemsuiker
  • 10 gram vanillesuiker
  • 3 eetlepels advokaat (indien gewenst)

Gekarameliseerde clementines

  • 4 clementines
  • 3 eetlepels water
  • 3 eetlepels suiker

Afwerking

  • 4 cantuccini koekjes

Bereidingswijze
 

  • Begin met het maken van de mascarponemousse. Week het gelatineblaadje in een kom met koud water tot het zacht is.
  • Pers de citroen en warm het citroensap op.
  • Knijp het gelatineblaadje goed uit en doe het al roerend bij het warme citroensap tot het blaadje helemaal is opgelost.
  • Klop de mascarponemousse met de room, de bloemsuiker en vanillesuiker romig op.
  • Voeg het citroensap toe en klop tot een smeuïge crème.
  • Roer er 3 eetlepels advokaat onder.
  • Doe de mascarponemousse in een spuitzak. Vul 6 glaasjes tot de helft. Zet de glaasjes in de koelkast om op te stijven.
  • Maak ondertussen de gekarameliseerde clementines. Pel de clementines en verwijder zoveel mogelijk de witte draadjes. Snijd ze doormidden. Doe ze in een kleine kookpot of pan.
  • Voeg 3 eetlepels water toe en 3 eetlepels suiker. Stoof de clementinespartjes tot het water verdampt is en er een karamellaagje rond de clementines is.
  • Voor de afwerking hak je de cantuccini koekjes in stukken. Haal de glaasjes mascarponemousse uit de koelkast. Schep er de clementines bovenop. Werk verder af met de stukjes koek.

Tips&tricks

Deze mascarponemousse met gekarameliseerde clementines is romig en vullend.
Voor een lichtere variant kies je ricotta of platte kaas in plaats van mascarpone.
De clementines kan je vervangen door ander citrusfruit zoals bijvoorbeeld sinaasappel, bloedappelsien, pompelmoes.
Cantuccini koekjes kan je vervangen door amaretti koekjes, speculaas, pistachenoten of geroosterde amandelschilfers.
Zoveel variaties, zoveel dessertjes.
Trefwoord clementines, mascarpone, mascarponemousse

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 gedachten over “Mascarponemousse met clementines