Blondie met peer en hazelnoot


Blondie met peer en hazelnoot. Echt herfstgebak.

Als je blondie als zoekterm intikt op Google, kom je niet bij dit herfstgebak uit, wel bij de zangeres van de popgroep Blondie die heel wat hitjes scoorde tijdens de jaren 80.

Blondie-met-peer-en-hazelnoot

Deze blondie is ook een hit. Dit gebak is dan misschien niet zo populair als de meer gekende brownie, maar minstens even lekker. Ook al ben ik zelf meer fan van zwarte chocolade, deze blondie met sappige stukjes peer, krokante hazelnoten en witte chocolade wist me toch ook te bekoren.

Het beslag is heel snel klaar. De bloem, boter, suiker en eitjes meng je kort door elkaar. Het is zeker niet de bedoeling om het beslag, zoals bij een cake, heel luchtig op te kloppen. Verder zijn er nog wat verschillen met een traditionele cake. Een blondie of brownie heeft een korte baktijd en mag nog wat vochtig zijn vanbinnen. Een cake daarentegen bakt ongeveer een uurtje tot die vanbinnen droog gebakken is.

Naar smaak doe je er stukjes fruit bij en een portie noten voor extra crunch. Gebruik herfstfruit van bij ons: peren, appelen of een combinatie ervan. Kies voor noten die bij ons groeien: hazelnoten of walnoten.

Hazelnoten ontvellen?

In dit gebak gebruikte ik blanke hazelnoten, zonder vliesje. Je kan ook de hazelnoten met bruin vliesje gebruiken. Als je het bruine vliesje er toch af wil, kan je de noten even koken en vervolgens onderdompelen in koud water. Daarna kan je het vliesje er makkelijk afpellen.

Een andere methode is de noten roosteren. Spreid ze uit op een bakplaat en rooster ze in de oven op 180°C gedurende een kwartiertje. Het bruine vliesje komt dan los door de warmte.

Brownie

Ben je toch meer fan van brownie? Op mijn blog vind je 3 brownierecepten. Eentje zonder bloem, zonder ei en zonder boter voor een glutenvrij en veganistisch gebak. Een andere brownie zonder boter, waarbij de boter vervangen werd door appelmoes. En een brownierecept met een flinke portie courgette erin.

Vertel me, kies je voor blond of bruin?

Blondie met peer en hazelnoot recept

Blondie met peer en hazelnoot

Deze blondie met peer en hazelnoot is minstens even lekker als de meer gekende brownie.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang gebak
Keuken Belgisch
Porties 12 porties

Ingrediënten
  

  • 2 grote peren Conférénce
  • 100 g boter
  • 100 g witte suiker
  • 75 g lichtbruine suiker
  • 100 g witte chocolade
  • 80 g geroosterde blanke hazelnoten
  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 2 eieren

Bakmateriaal

  • 1 vierkante bakvorm 24 x 30 cm
  • 1 vel bakpapier

Bereidingswijze
 

  • Smelt in een kleine kookpot de boter met de suiker.
  • Schil de peren en snijd er kleine stukjes van.
  • Hak de witte chocolade grof.
  • Rooster de hazelnoten in een droge pan (zonder vetstof) tot ze goudbruin kleuren en heerlijk geuren.
  • Meng de bloem met de eieren en de gesmolten boter met de suiker tot een glad beslag.
  • Roer er de stukjes peer onder samen met de chocolade en hazelnoten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
  • Maak het bakpapier nat onder de kraan en wring het uit. Schik het in de bakvorm. Doordat het bakpapier nat is, blijft het goed liggen in de bakschotel.
  • Schep het blondiedeeg gelijkmatig in de bakvorm.
  • Bak de blondie in de voorverwarmde oven gedurende 25 à 30 minuten. De baktijd is afhankelijk van je oven. In mijn oven bakte ik deze blondie 27 minuten tot de bovenkant overal mooi goudbruin gebakken was.
  • Nu volgt het moeilijkste deel. Wachten tot de blondie afgekoeld is om ervan te kunnen proeven.
  • Veel bakplezier!

Tips&tricks

Deze blondie kan je enkele dagen in de koelkast bewaren. Of steek wat stukjes in de diepvries om later nog van de genieten.
Receptinspiratie: Libelle
Trefwoord blondie, hazelnoten, peer, witte chocolade

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept