Amaretti koekjes


Zoals beloofd,  trakteer ik jullie vandaag op een easy peasy receptje om lekkere amaretti koekjes te maken.
Het deeg is klaar in enkele minuten en de koekjes zijn in geen tijd gebakken.

Voor deze knapperige Italiaanse koekjes heb je slechts 3 ingrediënten nodig namelijk amandelen, suiker en eiwitten. Als extraatje kan je een lepel Amaretto toevoegen.

Wist je dat deze koekjes traditioneel niet gemaakt worden met amandelen, maar met de kleine, zachte amandelvormige kern die in de abrikozenpit zit?
Die geven de amandelsmaak aan de koekjes. Niet verwonderlijk, want amandelen en abrikozen, maar ook perziken, nectarines en pruimen zijn vruchten die nauw verwant zijn met elkaar.

Amaretto wordt ook gemaakt op basis van amandel- of abrikozenpitten, of beiden. De naam amaretto komt van het Italiaanse woord ‘amaro’, wat bitter betekent. Amaretto kan dus vertaald worden als ‘een beetje bitter’. Vandaar dat men ameritti koekjes soms ook bitterkoekjes noemt.


Deze koekjes serveer je bij een glaasje dessertwijn of likeur. Maar natuurlijk smaken ze ook bij een tasje koffie of thee.
Je kan er creatief mee aan de slag en ze, net zoals bij macarons, vullen met een botercrème,  met amandelspijs of gewoon met lekkere confituur. Leg dan 2 koekjes met de platte kant naar elkaar toe en smeer daartussen de crème of de confituur.

Wat heb je nodig om 30 koekjes te maken?

60 gr amandelschilfers grof gemalen – 120 gr amandelpoeder – 150 gr fijne suiker – 2 eiwitten – 1 el Amaretto

Hoe maak je het?

Klop de eiwitten stijf.
Meng er voorzichtig de amandelschilfers, het amandelpoeder, de suiker en een eetlepel Amaretto onder. Roer om tot een gladde massa.

Rol kleine bolletjes van het deeg en plaats ze op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de deegbolletjes. Ze zetten nog uit tijdens het bakken.

Bak de koekjes af in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 12 à 15 minuten tot ze goudbruin zijn en lichtjes openbarsten.
Laat ze even afkoelen op een rooster alvorens ze op te smullen tot de laatste kruimel.

 


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *