Lentesalade zonder sla 1


In deze lentesalade zit er geen sla, maar wel 9 andere ingrediënten.

Raad jij dewelke?

Het eerste ingrediënt is makkelijk te raden : asperges. Heb jij al eens geproefd van rauwe asperges? Da’s echt heel lekker. Nu het aspergeseizoen volop aan de gang is, breng ik geregeld een kilootje asperges mee van de markt of de winkel. Tot grote ergernis van mijn kinderen, want zij lusten geen asperges en ze hebben al allerlei scenario’s uitgewerkt om eraan te kunnen ontsnappen.

Meestal verwerk ik asperges warm, in een aspergesoep, met een risotto, opgerold in een Japanse omelet of, voor de liefhebbers, met wulken. Maar nu gaan ze rauw in de salade. Je kan er met een dunschiller lange, dunne slierten van maken of snijd ze gewoon in kleine stukjes.
Lentesalade zonder slaWat zit er nog in deze lentesalade? Heel, heel fijn gesneden rauwe venkel en rauwe koolrabi. En daarvoor haalde ik mijn mandoline uit de kast. Met een mandoline in de buurt, ben ik altijd zeer waakzaam. Het is een handige keukenhulp, maar vlijmscherp. De eerste keer dat ik hem gebruikte, had ik meteen prijs. En raar, maar waar, ik voel nog altijd de pijn als ik het woord ‘mandoline’ alleen nog maar hoor.

Naast de witte groenten, steek ik ook wat kleur in de salade, met wat pittige, groene waterkers, tuinkers en kervel. De salade kleurt rood met wat rode biet scheuten en in de oven gegaarde rode bietjes. Ik ben nog niet zo lang fan van rode biet. Aan de smaak van de scheuten moet ik nog wat wennen. Maar bietjes, die in de oven gegaard zijn met olijfolie, balsamicoazijn en die goed gekruid zijn met peper en zout, vind ik wel goed smaken.

Nog wat partjes sinaasappel en een sneetje gerookte zalm en mijn wit-groen-rood-oranje lentesalade is klaar. Druppel een lekkere vinaigrette over de salade en smullen maar.

Ik zet voor jou nog eens alles op een rijtje.

Wat heb je nodig voor 2 porties van deze lentesalade?

500 g witte asperges – 1/2 venkel – 1 koolrabi – 1 pakje waterkers – 1 bakje tuinkers – een handvol verse kervel – rode bieten scheuten – 2 bieten – 3 el olijfolie – 1 el balsamicoazijn – peper – zout – 1 sinaasappel – 4 plakjes gerookte zalm

Voor de dressing: 1 theelepel mosterd – 1 dl sinaasappelsap – 1 tl (koolzaad)honing – 6 el lekkere olie (sla olie, koolzaadolie) – peper – zout

Hoe maak je het?

Schil de bieten en snijd ze in fijne plakjes of in brunoise. Doe ze in een ovenschotel. Overgiet met wat olijfolie, balsamicoazijn en kruid met peper en zout. Gaar de bietjes in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 à 25 minuten.
Rode bietenSchil de asperges en snijd ze in kleine stukjes. Schil de koolrabi en snijd er heel fijne plakjes van. Doe hetzelfde met de venkel. Doe de steeltjes van de waterkers en de kervel. Was de blaadjes en dep ze goed droog. Snijd de tuinkers kort af.

Snijd de sinaasappel in partjes (à vif). Vang het sap op en gebruik dat in de dressing.

Maak de dressing. Roer de mosterd met de honing los. Voeg het sinaasappelsap toe en werk de dressing voorzichtig op met de olie. Kruid goed met peper en zout.

Dresseer een bord of een plank met de verschillende groenten en de gerookte zalm. Lepel er wat vinaigrette over.

Deze lentesalade kan je verder oppimpen met wat noten en/of een stukje kaas.

Lentesalade op een plank


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Lentesalade zonder sla