Thai street food – kip met cashewnoten
Deze kip met cashewnoten is een eenvoudig te bereiden roerbakgerecht. Het is een klassieker uit de Thaise keuken. Je hebt er geen waslijst aan ingrediënten voor nodig en het is snel klaar.
Ik proefde het voor het eerst bij Yam Thai en vond het recept ook terug in hun kookboek ‘So good, not normal.’ Toen we het daar aten, was het lekker, maar redelijk pittig gekruid. Ik heb deze kipschotel aangepast aan de smaaknormen van mijn gezin en het aantal chilipepertjes gehalveerd: 5 in plaats van 10. En zelfs dan scoort het gerecht qua pittigheid nog altijd goed op de schaal van Scoville. Serveer er noedels bij of jasmijnrijst. Dat zorgt voor de nodige verkoeling in de mond.
Een weetje over cashewnoten
Wist je dat de cashewnoot onderaan de cashewappel groeit? Ze zijn de vrucht van een tropische boom, de cashewboom. Onderaan elke cashewappel groeit slechts 1 nootje.
De cashewappels zelf worden in onze streek niet gegeten. Maar in Brazilië, vanwaar ze oorspronglijk komen, schijnen ze een echte delicatesse te zijn. De cashewappel is dus een schijnvrucht en groeit mee naarmate de cashewvrucht rijper wordt. In die cashewvrucht zit de cashewnoot. En om die eruit te halen is er een heel bewerkelijk proces nodig.
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
6 el sojaolie – 400 g kipfilet, in plakjes gesneden – 200 g witte ui, in ringen gesneden – 2 el oestersaus – 100 g cashewnoten, geroosterd of gefrituurd – 2 el chilipasta in olie – 4 el chilisaus – 100 g lente-uitjes, in ringetjes gesneden – 5 gedroogde chili’s, even geroosterd en op zijn geheel
500 g rijstnoedels of jasmijnrijst voor erbij.
Hoe maak je het?
Verwarm 4 eetlepels sojaolie in een wok. Doe er de in plakjes gesneden kip bij en bak kort aan. Bevochtig met wat water zodat de kip verder kan garen.
Blijf roeren tot het water bijna verdampt is.
Snijd de uien in ringen en doe ze bij de kip. Laat een paar minuten mee aanbakken.
Schep de oestersaus in de wok.
Bak de cashewnoten in de overige 2 eetlepels sojaolie.
Doe de geroosterde of gefrituurde cashewnoten bij de kip.
Roer er nu de chilisaus en de chilipasta onder.
En vervolgens de fijngesneden lente-uitjes en de gedroogde chili’s.
Serveer met een kom jasmijnrijst.
Recept uit: So good not normal 1
overheerlijk receptje, waw , het zal wel zijn dat die noten duur zijn , maar lekker
Inderdaad, er komt veel handenarbeid bij kijken om de cashewnoten klaar te maken voor consumptie en elke cashewappel draagt slechts 1 noot.
Beste Ingrid,
Dit receptje zou ik ook eens willen proberen, maar waar vind ik de chilisaus en de chilipasta ?
vriendelijke groetjes,
Liliane
Dag Liliane,
Chilisaus vind je gewoon in de supermarkt. Voor de chilipasta moet je naar de exotische supermarkt.
Veel kookplezier!
Groetjes,
Ingrid