Kruidige couscous met zalm


Couscous in het groen. Kruidige couscous met zalm.

Ik bladerde nog eens door mijn oude kooktijdschriften en kwam dit recept tegen. Een kruidige couscous met zalm en een frisse kruidenolie. Een beetje kleur op je bord in deze donkere tijden. Na een fotoshoot stond dit voorgerecht hier op tafel en konden we proeven.

Kruidige-couscous-met-zalm

Dit is een lekker recept met kruiden en specerijen in de hoofdrol. De friszure kruidenolie pimpt deze kruidige couscous met zalm helemaal op.

Hiervoor gebruik je een flinke portie kruiden, lekkere olie en een smaakvolle azijn. Gebruik voor de olie en de azijn de soorten die je in huis hebt. Wissel de olijfolie af met een neutraal smakende olie zoals koolzaadolie, zonnebloemolie of slaolie. Ook azijn is er in veel smaken. Variëren is de boodschap. Ik gebruikte zelfgemaakte dragonazijn maar appelazijn, sushiazijn of sherryazijn zijn ook lekker.

Gebruik de kruidenolie ook om, bijvoorbeeld, je salade op smaak te brengen.

Wat heb je nodig voor deze kruidige couscous met zalm?

voor 4 porties – als voorgerecht

een klontje boter – 250 g zalm – 200 g couscous – 5 dl kruidenbouillon – een halve bussel platte peterselie – kruidenolie

voor de kruidenbouillon: 3 dl groentebouillon – 1 el gemalen koriander – 1 el ras el hanout – 1 teentje look, geplet – 2 blaadjes laurier – een takje tijm – peper en zout

voor de kruidenolie: 3 el olijfolie – 6 el slaolie – 1 el dragonazijn – 1 el rijstazijn – beetje citroensap – een flinke portie verse kruiden (dille, koriander, bieslook, basilicum, munt, dragon, munt, tuinkers,…)

Hoe maak je het?

Maak de kruidenolie. Hiervoor gebruik je een flinke portie kruiden, naar smaak. Ik maakte de kruidenolie met dille, koriander, bieslook en basilicum.

Hou wat groene kruiden over voor de afwerking. Hak de overige kruiden en voeg de olijfolie, slaolie, rijstazijn, dragonazijn en een beetje citroensap toe. Kruid met peper en zout. Zet opzij.

Maak de kruidenbouillon. Hiervoor breng je water aan de kook met een blokje groentebouillon. Voeg nog extra smaakmakers toe: gemalen koriander, ras el hanout, look, laurier, tijm, peper en zout. Laat de bouillon een uurtje trekken. Verwijder dan de laurierblaadjes en de takjes tijm.

Maak de kruidige couscous. Warm de kruidenbouillon opnieuw goed op. Weeg de couscous af en voeg evenveel warme bouillon toe. Dek af met een deksel en laat de couscous gedurende 10 minuten wellen. Hak ondertussen de peterselie en mix die in wat overgebleven bouillon of water fijn. Meng dit onder de couscous. De couscous kleurt nu mooi groen.

Verdeel de zalm in 4 stukken en bak de zalm langs beide zijden aan in een pan. Kruid met peper en zout.

Duw de couscous in een vorm op het bord. Schik de gebakken zalm op de couscous. Besprenkel de kruidige couscous met zalm rijkelijk met de kruidenolie. Werk af met de overgebleven groene kruiden.

Receptinspiratie: Knack weekend 2015

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *