Kruidige cake met appel en peer


Herfstfruit in een lekkere herfstcake. Kruidige cake met appel en peer.

Een tijdje geleden trakteerde ik mezelf nog eens op een nieuw kookboek, ‘Simpel’, de nieuwste uitgave van Ottolenghi. Het is weer een boek om op te eten. Simpel met een grote S. Zalige recepten, knappe combinaties. Heerlijke gerechten zoals we dat van Ottolenghi gewend zijn.

Ik bladerde meteen door naar het bakgedeelte in het boek. En omdat ik altijd iets probeer te maken met de ingrediënten die ik op dat moment in huis heb, koos ik voor deze kruidige taart met appel. Het is eerder een cake dan een taart. Een cake waarvoor je weinig ingrediënten nodig hebt: fruit, bloem, boter, eitjes, suiker en zure room. Die zure room had ik niet in mijn koelkast staan. Maar dat maak je makkelijk zelf door room met het sap van een halve citroen te mengen. Door het citroensap wordt de room lekker dik van structuur en fris van smaak.
Kruidige cake met appel en peerHet fruit voor deze cake komt van onze eigen fruitbomen. De fruitoogst was overvloedig deze zomer. En het fruit is lekker zoet door de vele zonnestralen die het opgeslorpt heeft. In plaats van alleen appeltjes te gebruiken, koos ik voor een combinatie van appel en peer. Ik gebruikte een ruime portie fruit, iets meer dan in het oorspronkelijk recept.

In deze kruidige cake met appel en peer proef je de smaak van de herfst. Lauw herfstfruit met de warme smaak van koekkruiden en de lekkere geur van kaneel.

Een taart om te delen, want hij is het allerlekkerst als je hem warm of op kamertemperatuur opeet. Een ideetje om te bakken op deze herfstige en vredige zondag.

Wat heb je nodig voor deze kruidige cake met appel en peer?

Voor het cakebeslag: 130 g boter, op kamertemperatuur – 150 g suiker – 3 eieren – 1/2 vanillestokje – 300 g zelfrijzende bloem – snuifje zout – 200 g zure room

Voor de fruitvulling: 500 g appelen, in stukjes – 500 g peren in stukjes – 130 g basterdsuiker – 1 el speculaaskruiden

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160°C – hetelucht stand.
Bekleed een springvorm van 23 cm met bakpapier. Maak het bakpapier even nat. Wring het droog en leg het dan in de bakvorm. Zo blijft je bakpapier beter in de vorm liggen.
Maak het cakebeslag.
Snijd de zachte boter in kleine stukje. Doe ze in een kom samen met de suiker. Mix met de handmixer of in een keukenrobot tot een wit luchtig mengsel.
Klop de eieren los. Voeg het eimengsel geleidelijk onder het beslag. Voeg ook de vanillezaadjes toe. Roer goed door. Voeg tenslotte de bloem en de zure room toe. Mix verder tot een glad beslag.
Doe het cakebeslag in de springvorm.
Kruidige cake met appel en peer - deeg in bakvormSchil en snijd de appelen en de peren in schijfjes. Meng er de basterdsuiker en de speculaaskruiden onder. Roer alles door.
Kruidige cake met appel en peer - fruit met speculaaskruidenSchep de appel-en peerstukjes over het beslag.
Kruidige cake met appel en peer - fruit op deegBak de taart 60 à 65 minuten in de voorverwarmde oven.
Bak de taart tot het deeg gerezen is en het fruit goudbruin gebakken is. Door het sappige fruit blijft de cake wat vochtig vanbinnen.

Haal de kruidige cake met appel en peer uit de oven en laat hem even afkoelen op een taartrooster.
Deze cake met gebakken appel en peer is het allerlekkerst als je hem warm of lauw opeet.

Een bolletje ijs smaakt er ook lekker bij.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *