Thaise pompoensoep


Soepweer. Van deze kom Thaise pompoensoep kikker je helemaal op.

Dit grijze regenweer vraagt om een kom lekkere, verwarmende soep.

Ik maakte nog eens soep van pompoen. Pompoenen zijn een echte passe-partout groente. Ze passen in een stoofpot, in een puree, in een soep, in een saus. Ze zijn lekker gebakken in de oven, gekookt of gestoofd. Ze passen in hartige of zoete bereidingen. Ze zijn er in allerlei kleuren en formaten. En ze zijn nu overvloedig beschikbaar.

Er zijn veel manieren om een pompoensoep te maken. De workshop Thais koken, die ik gisteren gaf, inspireerde me om een pompoensoep met een Thaise twist te maken.
Thaise pompoensoep
Een tikkeltje pittig. Lekker romig. Makkelijk te maken. Snel klaar. Deze Thaise pompoensoep heeft het allemaal. Voor de soep gaarde ik de pompoen eerst in de oven. Dat geeft nog extra smaak. Ik gebruikte voor deze soep een butternutpompoen. Die hoef je zelfs niet te schillen.

Wat heb je nodig voor een lekkere kom Thaise pompoensoep?

voor 4 personen

voor de geroosterde pompoen: 2 el olie – 1 butternut pompoen – 3 teentjes look – 1/2 el  gemalen gember – 1/2 el gemalen koriander -1/2 el kurkuma – 1/2 el paprikapoeder – peper – zout

Voor de Thaise pompoensoep: 3 el olie – 3 sjalotjes – een stukje verse gember (3 cm) – 1 chilipepertje – 1 citroengrasstengel – 1/2 el Thaise rode currypasta – 2 dl kokosmelk – 1.5 l groentebouillon –  – 1 el vissaus – sap van een halve limoen – koriander – gebakken scampi

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180°C- hetelucht stand.

Was en snij de pompoen in kleine stukken. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Sprenkel er 2 eetlepels olie over. Kruid met gemberpoeder, korianderpoeder, kurkumapoeder, paprikapoeder, peper en zout. Leg de 3 teentjes look, ongepeld, bij op de bakplaat. Ze zullen tijdens het bakken heel zacht en geurig worden.
Thaise pompoensoep - gesneden pompoen
Schuif de bakplaat in de oven gedurende 30 minuten.

Snijd ondertussen de sjalotten fijn. Rasp de gember. Snijd het chilipepertje fijn. Kneus de citroengrasstengel. Verwarm 2 eetlepels olie in een kookpot. Stoof de sjalotjes aan. Voeg de gember, chilipeper en citroengrasstengel toe. Voeg de currypasta toe en stoof even mee aan.

Haal de pompoenblokjes uit de oven en doe ze in de kookpot.
Thaise pompoensoep - geroosterde pompenKnijp de lookteentjes uit. Bevochtig de soep met de kokosmelk en de groentebouillon. Laat de pompoensoep nog een kwartiertje sudderen.

Voeg op het einde de vissaus toe. Mix de soep tot ze fluweelzacht is.

Kruid de scampi met peper, zout en kurkuma. Bak ze kort aan in wat olie.

Voeg het limoensap toe aan de soep en serveer de soep met kruidig gebakken scampi, verse koriander en een partje limoen.

Deze Thaise pompoensoep is ook lekker met stukjes gebakken kip en/of met een portie gekookte noedels.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *