Bloemenkoekjes met confituur


Workshop bakken, hartig & zoet gebak

Gisteren vormden we de kookstudio van Dishcover even om in een bakstudio. Een leuke groep bakliefhebbers verzamelde voor de workshop hartig en zoet gebak. Een zeer diverse groep: heel jong (7 jaar!) en iets ouder – enkele mannen, maar toch een overwegend vrouwelijk publiek – met geen bakervaring, een klein beetje of ietsje meer.

Dit stond er allemaal op het to-bake-lijstje: groentetaarten, een hartige cake, rozijnenbrood, bloemenkoekjes, een indrukwekkende cacaobiscuit en zoveel meer…

bakworkshop hartig en zoet

En mijn bakkers hebben dat allemaal schitterend gedaan. Na enkele uurtjes afwegen, kneden, mixen en bakken mocht het resultaat gezien worden. Een hele tafel vol lekkers.

Het viel in de smaak.

Bloemenkoekjes met een hart van confituur of chocola

Deze bloemenkoekjes bakten we ook.

Bloemenkoekjes

Een boterkoekje met een hart van confituur of chocola. Een leuk recept voor een-snel-klaar-koekje dat niet kan mislukken. Het koekjesdeeg kan je ongebakken ook in de diepvries bewaren. En de gebakken koekjes, die bewaar je in een blikken doos.

Wat heb je nodig voor deze bloemenkoekjes?

Voor 40 koekjes
180 g boter – 180 g fijne suiker – 1 ei – 275 g bloem – ½ kl bakpoeder – snuifje zout – (frambozen)confituur – chocoladecallets

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.

Klop de boter met de suiker romig op met een mixer of in de keukenrobot.
Voeg het ei toe en klop opnieuw goed door.
Doe de bloem erbij, samen met het bakpoeder en een snuifje zout. Meng het deeg kort door zodat alles goed gemengd is.

Wikkel het deeg in 2 porties in plastiekfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Zo kan het deeg opnieuw wat steviger worden en is het makkelijker om het straks uit te rollen. Verdeel daarom het deeg ook in 2 porties. Als het deeg te warm wordt, gaat het kleven.

Haal 1 portie van het deeg uit de koelkast en rol het tussen 2 vellen bakpapier uit tot een dikte van een halve centimeter.
Steek er bloemen uit met een vormpje. Kneed het overgebleven deeg opnieuw door en rol het weer uit.

Schik de koekjes op een bakplaat met bakpapier.

Doe zo verder met de tweede portie deeg.

Druk met je vinger een kuiltje in het midden van elk koekje.
Vul dit kuiltje met confituur of met 2 chocoladecallets.

Bak de bloemenkoekjes goudbruin af in de warme oven gedurende 12 minuten.

Laat ze afkoelen op een rooster.

Receptinspiratie: Margrietjes – Kook

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *