Kaastaart met veenbessen


Kaastaart met veenbessen en speculaasbodem

Ik lust graag kaas en ik lust graag taart. Logisch dat kaastaart dan één van mijn lievelingstaarten is. Als ik goed kan tellen, staan er al 6 kaastaartrecepten op mijn blog. Altijd een beetje anders, altijd even lekker. Bake en no-bake taarten met verschillende kaasvullingen, verschillende taartbodems en verschillende toppings. De recepten van deze vorige kaastaarten vind je makkelijk terug onderaan dit bericht bij ‘Meer lekkers’.

Dus voor de liefhebbers van kaastaart, hier is kaastaart nummer 7.

Deze kaastaart met veenbessen is echt heel, heel lekker. Met smaken die bij dit seizoen horen: speculaas van de Sint en veenbessen die aan Kerstmis doen denken.

Drie laagjes genot: een bodem van speculaas en boter, compote van gestoofde veenbessen en sap van clementine, een romige kaasvulling.

Kaastaart met veenbessen

Zal ik je verklappen hoe je deze kaastaart met veenbessen maakt?

Wat heb je nodig voor deze kaastaart met veenbessen?

Taartbodem: 200 g speculaas, verkruimeld – 100 g boter, gesmolten

Veenbessencompote: 1 verpakking verse veenbessen (340 g) – 60 g suiker – sap van 1 clementine

Kaasvulling: een mengeling van 600 g romige kaas (bijvoorbeeld roomkaas, platte kaas, mascarpone, ricotta) – 25 g maïzena – 2 eieren – 180 g suiker – 1 el citroensap – snuifje zout

Ik gebruikte voor de kaasmengeling 330 g roomkaas, 250 g platte kaas en vulde dit aan met mascarpone.

Bakmateriaal: springvorm met een diameter van 22 cm – bakpapier

Baktijd: 1 uur op 170°C – heteluchtstand

Hoe maak je het?

Maak de taartbodem. Verkruimel de speculaasjes. Smelt de boter. Roer de gesmolten boter onder de verkruimelde speculaas.

Maak een vel bakpapier nat onder de kraan. Wring het uit. Leg het bakpapier in de springvorm. Door het bakpapier nat te maken, blijft het goed liggen in de bakvorm.

Schep de speculaasmengeling in de springvorm en druk de speculaasbodem goed aan. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast, zodat de boter weer kan opstijven.

Maak de veenbessencompote. Spoel de verse veenbessen onder de kraan. Doe ze in een kookpotje en stoof de veenbessen op een zacht vuurtje tot ze openspringen. Voeg het sap van een clementine toe en roer er 60 gram suiker door. Laat de compote wat afkoelen.

Maak de kaasvulling. Klop de hele eieren (eigeel en eiwit) samen met de suiker op tot een schuimige massa.

Doe de roomkaas, platte kaas en mascarpone in een mengkom. Voeg de maïzena toe en een snuifje zout. Schep er het opgeklopte ei/suiker mengsel onder en roer goed door. Voeg 1 eetlepel citroensap toe.

Verwarm de oven voor op 170°C – heteluchtstand.

Haal de bakvorm uit de koelkast. Schep een laag veenbessencompote op de speculaasbodem. Je zal niet alle compote opgebruiken.

Kaastaart met veenbessen

Schenk hierover het kaasmengsel.

Kaastaart met veenbessen

Bak de taart in een voorverwarmde oven van 170°C – heteluchtstand gedurende 1 uur.

Laat de kaastaart met veenbessen afkoelen op een rooster.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *