Crostini met geitenkaasmousse en vijg


Crostini met geitenkaasmousse, gebakken vijg, pistache en pancetta. Alle smaken op 1 broodje.

Gisteren stonden deze crostini met geitenkaasmousse en gebakken vijgen op het menu tijdens de online kookworkshop.

Crostini-met-geitenkaasmousse

Een workshop helemaal in het teken van feestelijke aperitiefhapjes.

aperitiefhapjes kookworkshop

Want geef toe, hapjes horen gewoon bij een feest. Ook al zal dat feestje dit jaar wat kleinschaliger gevierd moeten worden, je kan het nog altijd lekker en gezellig maken met je bubbel. Waarom maak je er geen hapjesavond van? Lekker knus bij elkaar in de zetel, lichtjes van de kerstboom aan, kaarsjes branden, kerstmuts op.

Haal je mooiste glaasjes, schaaltjes en schoteltjes uit de kast en serveer er de lekkerste hapjes op.

Probeer deze crostini met geitenkaasmousse en gebakken vijgen gerust nu al uit, want vandaag is het ook al feest.

En omdat je nooit genoeg ideetjes-voor-lekkere-hapjes kan hebben bundelde ik nog eens 14 aperitiefhapjes in een blog die binnen enkele dagen online komt. Wil je geen enkel berichtje van Dishcover missen, vul dan je e-mailadres in en ontvang als eerste een melding van elk nieuw bericht.

Wat heb je nodig voor deze crostini met geitenkaasmousse?

voor 8 crostini

100 g zachte geitenkaas – 50 g roomkaas – 100 ml room – zout en peper – 2 à 3 verse vijgen – enkele takjes verse tijm of gedroogde tijm – 1 el olijfolie – 25 g pistachenoten – tuinkers, kervel of waterkers – 1 stokbrood om af te bakken – 1 el honing – 3 plakjes pancetta

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.

Maak de geitenkaasmousse. Klop hiervoor de geitenkaas met de roomkaas en de room luchtig en glad op. Meng hieronder dan een handvol tuinkers. Kruid met peper en zout.

Snijd het stokbrood in 8 stukken van 1.5 cm. Leg op een bakplaat met bakpapier. Doe wat olijfolie over de broodjes.
Bak de stukjes brood in 10 minuten goudbruin en knapperig.

Was ondertussen de vijgen en snijd ze in kwarten. Leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschotel. Besprenkel met olijfolie. Kruid met peper, zout en verse tijm. Bak de vijgen ongeveer 5 minuten in de oven tot ze zacht zijn.

Bak de plakjes pancetta krokant aan in een pan zonder vetstof.

Hak de pistachenootjes.

Werk de crostini met geitenkaasmousse af. Smeer de stukjes brood royaal in met de geitenkaasmousse. Leg er telkens een stukje vijg op. Garneer met de gehakte pistachenoten, de pancetta en wat extra tuinkers, waterkers of kervelpluksels. Druppel tenslotte nog een druppeltje honing over de vijg.

Je kan dit hapje ook als voorgerecht serveren op een bord.

Crostini-met-geitenkaasmousse2

TIP – Ook lekker met gebakken appeltjes of peren of met gestoofde veenbessen.

Receptinspiratie: een beetje van mezelf + een beetje uit het kookmagazine Foodies 12/2020

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *