Bagels, zo bak je ze zelf.


Bak je eigen bagels.

Zelf bagels bakken. Dat stond al heel lang op mijn to-do lijstje.

Bagels

Je kent ze wel, die broodjes met een gat erin. Ze lijken qua vorm wat op donuts, maar ze zijn niet zoet.
Niet moeilijk om zelf te maken. Eens je de techniek beet hebt om ze mooi te vormen, is bagels maken kinderspel.
Het speciale aan dit broodje is, dat ze eerst kort gekookt worden en daarna pas in de oven gebakken worden.

En waren komen bagels eigenlijk vandaan?

Deze broodjes, komen naar het schijnt niet uit New York, maar wel uit Polen. Het waren de Poolse emigranten die het typische broodje met een gat naar de big apple, New York, haalden.

En vanuit New York, waaide de hype van de bagels uiteindelijk over naar hier.

De klassieke New York bagel is belegd met roomkaas, gerookte zalm en ui. Maar er zijn nog heel veel varianten.

Je eet ze zo, puur natuur, of met hartig of zoet beleg.

En waarom zit er een gat in bagels?

Om 2 redenen.

Omdat er een gat inzit, wordt het deeg overal even snel gaar.

Verder zorgde het gat ervoor dat broodjes maken te vervoeren waren en dat ze makkelijk aan een touw of rond een stok gehangen konden worden om ze zo tentoon te stellen voor de verkoop.

Goesting gekregen in bagels? Zo bak je ze zelf.

Wat heb je nodig voor 10 bagels?

Voor de bagels: 500 g bloem – 30 g suiker – 12 g zout – 7 g droge gist – 1 el olijfolie – 300 ml water
Om de bagels te koken: water – 1 el suiker – 1 el baking soda
Voor de afwerking: 1 ei – sesamzaadjes – maanzaadjes – grof zout

Hoe maak je het?

Doe 300 ml water in een mengkom samen met het zout, de suiker, de gist, 1 eetlepel olie en 250 g van de bloem. Meng dit met je handen of in de keukenrobot. Voeg geleidelijk de overige bloem toe en kneed gedurende 10 minuten tot je een egaal en elastisch deeg hebt.
Het deeg is voldoende gekneed als het deeg snel weer terug veert als je er met je vinger in drukt.
Laat het deeg voor de bagels rusten in een afgedekte en met olie ingevette kom. Het deeg moet ongeveer 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
TIP – je kan het deeg ook een koude rijs geven. Dat zet je het gedurende 1 nacht in de koelkast om het langzaam te laten rijzen.

Verdeel het deeg na de rijs in 10 gelijke stukken van ongeveer 80 gram.

Bol de stukjes deeg op.

Bagels - opbollen deeg

Duw ze plat.

Bagels - rondje uitsteken

Druk de steel van een houten lepel in het midden van elk deegrondje om er een gat in de maken. Draai de bagel voorzichtig rond de steel van de houten lepel om het gat groter te maken.

Bagels - gaatje met houten lepelDraai het deeg dan nog even rond je vingers tot het gat zo een 3 cm groot is. Door het deeg te laten rijzen zal het gat in het midden geleidelijk opnieuw kleiner worden.

Bagels - gat groter makenLaat de bagels zo nog ongeveer een half uurtje rijzen op een bakplaat met bakpapier dat je best ook even met wat olie insmeert. De bagels plakken anders te hard aan het bakpapier.

Bagels - 2e rijs

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C – heteluchtstand.

Breng ook een pot met water aan de kook. Doe hierbij de suiker en de baking soda. Dit zorgt ervoor dat de bagels een mooie glans krijgen.

Bagels worden eerst kort gekookt en dan in de oven afgebakken.

Kook de bagels 1 minuut aan elke kant.

Bagels - kokenDraai ze om met een schuimspaan. Kook de bagels zeker niet te lang, want dan worden ze taai en bobbelig tijdens het bakken.

Leg de gekookte bagels opnieuw op de bakplaat.

Bagels - instrijken met eiBestrijk ze met het losgeklopt ei en strooi er zaadjes en/of zout over.

Bagels - bestrooien met zaadjesBak de bagels gedurende 15-18 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Laat ze afkoelen op een rooster.

Eet de bagels vers en beleg ze met wat je graag eet. Het is extra lekker om de bagels vooraf nog even in de broodrooster te steken.

 

Receptinspiratie: Foodies – april 2018


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *