Cruffins met veenbessen en geitenkaas


Cruffins met veenbessen en geitenkaas. Een ideetje voor je kerstbrunch?

Cruffins. Bakte jij ze al? Ze zijn een heerlijke combinatie van croissants en muffins. De oorsprong van de cruffin ligt in Australië. Daar zou in 2013 de eerste cruffin gebakken zijn. Ondertussen zijn cruffins populair over de hele wereld. Meestal zijn ze zoet en gevuld met confituur, choco of crème. Maar hartig zijn ze ook lekker. Bijvoorbeeld met kaas, spek of groentjes. Ik maakte deze cruffins met veenbessen en geitenkaas. Een ideetje voor je kerstbrunch?

cruffins

Een cruffin maak je met croissantdeeg

Cruffins zijn echt heel makkelijk om te bakken. Noteer op je volgende boodschappenlijstje alvast een blikje kant-en-klaar croissantdeeg. Want met dit croissantdeeg worden je cruffins nog lekkerder en luchtiger dan met gewoon bladerdeeg. Ik denk dat ik zo’n blikje nog nooit eerder kocht. Maar ik herinner me wel dat mijn mama hiermee vroeger af en toe croissantjes bakte.

Croissantdeeg is getoerd, gerezen deeg. Het lijkt op bladerdeeg, maar is niet helemaal hetzelfde. In croissantdeeg is namelijk gist verwerkt. En die gist geeft het het croissantdeeg zijn luchtige en schilferige structuur.

Geen kerst zonder een receptje met veenbessen

Croissantdeeg in huis? Kies dan je favoriete vulling en je cruffins zijn zo gebakken. Ik koos een vulling van zachte geitenkaas en een friszure veenbessencompote. Voor mij geen kerstmenu zonder veenbessen. De eerste verse veenbessen verschijnen, ruim voor de kerstperiode, in het koelvak van de supermarkt. En dan ben ik er als de eerste bij om ze te kopen. Verse veenbessen kan je niet rauw eten, want daarvoor zijn te zuur en te bitter. Je stooft ze op het vuur tot de besjes openspringen en hun sap afgeven. Suiker erbij en de veenbessencompote is klaar. Nog lekkerder wordt deze veenbessencompote met het sap van sinaasappel of clementine.

Na het maken van deze cruffins heb je nog veenbessencompote over. En die compote is heerlijk bij een kerstkalkoen, een stukje wild, bij paté of een stukje kaas. Ik gebruikte deze veenbessencompote ook al in gebak en dessertjes of in een feestelijke cocktail. Ideetjes genoeg dus.

cruffins
Cruffins recept

Cruffins met veenbessen en geitenkaas

Een ideetje voor je kerstbrunch? Croissantmuffins met veenbessen en geitenkaas.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 35 min
Gang gebak
Keuken Frans
Porties 6 cruffins

Ingrediënten
  

  • 1 blik croissantdeeg
  • 200 g veenbessen
  • 50 g suiker
  • 1 clementine (sap)
  • 50 g geitenkaas
  • 1 eigeel
  • bloemsuiker

Bereidingswijze
 

  • Maak de veenbessencompote. Was de veenbessen en doe ze in een kookpot. Laat zachtjes koken tot de veenbessen open ploffen. Roer er de suiker bij. Maak de compote naar smaak wat zoeter. Doe er het sap bij van een clementine.
  • Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
  • Haal het croissantdeeg uit de verpakking.
  • Verdeel het deeg in 3 rechthoeken.
  • Duw het deeg in het midden wat aan met je vinger. Rol het deeg een beetje uit met een deegroller.
    Cruffins - uitrollen deeg
  • Schep er 1 eetlepel veenbessencompote over.
    Cruffins - veenbessen op deeg
  • Verdeel er wat geitenkaas over.
  • Rol op in de lengte.
    Cruffins - oprollen
  • Snijd de rol doormidden.
    Cruffins - doorsnijden cruffins
  • Rol elk stuk spiraalgewijs op.
  • Schik de cruffins in een muffinvorm.
  • Bestrijk de cruffins met losgeklopt eigeel.
  • Bak de cruffins goudbruin in een voorverwarmde oven gedurende 15 minuten.
    Laat ze wat afkoelen en bestrooi ze dan rijkelijk met bloemsuiker. Vers gebakken zijn ze het lekkerst.
    cruffins

Tips&tricks

De cruffin zou in 2013 voor het eerst in een croissanterie in Australië gebakken zijn.
Sindsdien is dit gebakje populair over de hele wereld.
Trefwoord croissantmuffin, cruffins, geitenkaas, Veenbessen, veenbessencompote

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept