Cake in appel 7


Eet jij worstenbroodjes en appelbollen op ‘Verloren Maandag’?

Vorig jaar maakte ik voor ‘Verloren Maandag’ deze worstenbroodjes Miss Piggy.

En dit jaar doe ik iets met appels. Want volgens Belgische traditie eet iedereen op de maandag na Driekoningen, worstenbroodjes en appelbollen. De laatste jaren wordt ‘Verloren Maandag’ steeds populairder. Niet alleen in Antwerpen, maar ook ver daarbuiten. En dat is goed, want tradities zijn er om te koesteren. Doe jij ook mee aan die traditie?

Speciaal voor ‘Verloren Maandag’ maakte ik deze variant op de appel uit de oven. Een dessertje waar mijn man zo dol op is. Maar weet je wat, hij vindt mijn nieuwste creatie nog veel lekkerder: cake in appel.

Cake in appel
Ik maakte deze cake in appel tot 3 keer opnieuw, vooraleer het resultaat naar mijn zin was. Oh neen, mijn man vond het helemaal niet erg om proefkonijn te zijn.

Eerst was de appel bijna moes, dan was de cake niet helemaal gebakken. Maar derde keer, goede keer. Een lichtzurige appel, die na een half uurtje in de oven, toch nog voldoende beet heeft. En in de appel zit een lekkere, niet te zoete cakevulling. Voortaan 1 van de favoriete gebakjes @dishcover.

Cake in appel

Wat heb je nodig?

voor een cake in appel voor 4 personen

4 lichtzure appels – Pink Lady of Jazz

Voor het cakebeslag: 250 g zelfrijzende bloem, 125 g boter, 100 g suiker, 60 ml melk, 3 eieren, snuifje zout

Voor de afwerking: bruine kandijsuiker

Hoe maak je het?

Zeef de bloem. Klop de boter met de suiker romig en klop er de eieren een voor een onder. Meng er de bloem en het zout onder en voeg al roerend de melk toe. Doe het beslag in een spuitzak.

Hol de appeltjes uit. Maak eerst met een appelboor een holte aan het appelkroontje (dit is de onderkant van de appel), maar boor de appel niet helemaal door.
Appel appelboorDaarna hol je de appel verder uit met een schepper voor meloenbolletjes.
Uithalen appelVul de uitgeholde appeltjes met het cakebeslag. Laat wat ruimte vrij aan de bovenkant. Het deeg rijst nog in de oven.
Appelen vullenZet de appelen in een ovenschotel en bak ze gedurende 30 à 35 minuten op 180°C. Haal de appeltjes uit de oven en bestrooi ze met bruine kandijsuiker.

Van het cakebeslag houd je nog voldoende deeg over om 6 muffin vormpjes te vullen. Schuif ze mee in de oven en haal ze er na 25 minuten baktijd uit.

Deze cake in appel is lauwwarm het lekkerst.

Ook heerlijk met een bolletje ijs, wat zure room of een toefje slagroom.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 gedachten over “Cake in appel