Het is volop aardbeienseizoen en de temperaturen zijn zomers. Mijn ijsmachine draait hier dan ook op volle toeren de laatste tijd. De favoriet hier in huis is aardbeienijs.
Ik heb het al zo dikwijls gemaakt dat ik het ondertussen met mijn ogen toe kan draaien. Het is in 1-2-3 klaar, maar ook in 1-2-3 op. En dat komt niet door mij, want ik ben niet zo een fan van ijsjes.
Dit ijs is gemaakt volgens een gekoesterd familierecept van de oma. Er zitten geen eieren in. De basis is een flinke portie fruit. Dit recept kan je ook gebruiken om kriekenijs te maken. Ijs van abrikozen of bananenijs is ook heel lekker. Of gebruik eens meloen of mango. Als het fruit lekker zoet is, kan je de hoeveelheid suiker gerust wat verminderen. Of je kan (een deel van) de suiker door honing vervangen.
Wat heb je nodig?
500 gr aardbeien – 250 gr suiker (neem gerust 10% minder suiker als het fruit lekker zoet is) – 200 ml room – 100 ml melk – beetje citroensap – eventueel een beetje aardbeienlikeur
Hoe maak je het?
Simpel. Gewoon alle ingrediënten mixen.
Een half uurtje laten draaien in de ijsmachine. Klaar.
Schep het ijs in een doosje en zet het een paar uurtjes in de diepvries. Roep je kinderen om de kom uit te likken. Wedden dat ge maar 1 keer moet roepen.
Afwerking
Snijd wat aardbeien in kwartjes.
Maak een mascarponecrème. Klop hiervoor 100 gr mascarpone op met 100 gr room. Voeg 25 gr bloemsuiker toe, de zaadjes van een halve vanillestok en enkele druppels citroensap.
Schep een bolleke aardbeienijs (of 2,3) op de gesneden aardbeien. Werk af met een toef mascarponecrème en een aardbei. Voilà, uw coupe fraise is klaar.
Ziet er alvast lekker uit. Dan moet ik maar eens een ijsmachine aanschaffen.
Lekker maar veel te zoet. Ik heb er 200g suiker ingedaan en dan is het nog veel te zoet voor me.. Nog effekes experimenteren met de ingrediënten om een, voor mij, niet te zoet ijs te maken. Bedankt voor het recept! ?
Wat kun je gebruiken van ingrediënten zodat het ijs minder hard wordt?
Dag Anneke,
Aan de ingrediëntenlijst hoef je niets te veranderen.
Haal het ijs even van tevoren uit de diepvries zodat je het makkelijker kan scheppen.
Groeten,
Ingrid
Ik heb mijn ijsmachientje al heel lang en heb er al vele liters ijs in gedraaid. Als je graag ijs eet, is het zeker de moeite waard om je een ijsbereider aan te schaffen. Ik heb een heel eenvoudig toestel met een bak die je in de diepvries steekt.
Heb je dit al eens geprobeerd voor diabetici? Zou de suiker volledig weggelaten kunnen?
Ik heb het recept zelf al gemaakt en het is inderdaad fenomenaal lekker!!!!!
Dag Marianne,
Je kan eens proberen om de suiker te vervangen door tagatesse. Vervang de hoeveelheid suiker door de halve hoeveelheid tagatesse. Of zelfs nog iets minder als het fruit heel zoet is.
Succes!
Groetjes,
Ingrid
Probeer de suikervervanger “Zusto” (eveneens 250 gram in bovenstaand recept) en laat weten hoe het je lukt en smaakt Marianne W?
Warme groet,
Sandra
Wat voor room gebruik je dan, slagroom? En pureer je eerst de aardbeien?
Inderdaad, slagroom. Alles pureren met de staafmixer en dan in de ijsmachine laten draaien.
Bedankt voor dit zalige recept. Ik heb het dadelijk geprobeerd met verse aardbeitjes uit onze eigen tuin. Heeeeeeeeerlijk!
Dag Sonia,
Bedankt voor je berichtje.
Fijn om te horen dat het ijs in de smaak valt.
Ik produceer hier elke zomer liters en liters van dit aardbeienijs.
Groetjes,
Ingrid
Voor mijn eindwerk ga ik een ijssalon opstarten en ik heb een vraag over dit onderwerp. Wat zijn de gebruikte hoeveelheden voor 1 liter aardbeienijs?
Dag Jonas,
Het recept is voor 1 liter ijs.
Succes met je eindwerk.
Groetjes,
Ingrid
Toprecept…. Wij doen alleen minder suiker in…. Bedankt om dit recept met ons te delen….
Graag gedaan.
Afhankelijk van hoe zoet de aardbeien zijn, doe ik er ook minder suiker in.
Hou sowieso niet van superzoete ijsjes.
Dank u voor dit heerlijke recept!
Dankjewel voor je berichtje.
Laat het smaken.
Hallo Ingrid
Dit ijs is onze favoriet voor aardbeien. Mijn man is er dol op en geniet elke keer met smaak. Wat bijzonder is want zijn smaak en reuk zijn niet optimaal meer. Dus dankjewel voor het recept 😀
Dag Rianne,
Bedankt voor je berichtje. Fijn dat het ijs smaakt. Dat doet me plezier. Hier scheppen de litertjes ook snel weg.
Groetjes,
Ingrid
Ik heb mij een ijsmachine aangeschaft en probeer dus verschillende receptjes uit. Dus uw recept kwam aan de beurt en ik moet zeggen dat het voor mij het beste aardbeienijs is dat ik tot nu toe proefde.
Aangezien u een experte bent, heb ik een vraagje voor u : heeft u soms een recept van manonijs?
Grtjs 🌹
Dag Rose,
Bedankt voor het compliment. Dat aardbeienijs wordt hier thuis ook zeer gesmaakt.
Een recept voor manonijs heb ik niet, dus als jij een lekker recept hebt uitgetest, mag je het me zeker bezorgen.
Nog veel kookplezier.
Groetjes,
Ingrid