Zwaardvis op de BBQ met nieuwe patatjes van bij ons.


Het afgelopen weekend haalden we onze BBQ nog eens buiten. Er zijn mensen die wekelijks hun BBQ aansteken. Wij doen het niet zo vaak. Voor mij is het niet meteen mijn favoriete manier van koken.  Maar zo af en toe mag het wel eens.
In plaats van de gebruikelijke vleesklassiekers zoals ribbekes, kippenboutjes en worstjes legden wij een visje op de gril. Zwaardvis. Of beter, een moot ervan. Want zo’n zwaardvis kan wel 5 meter lang worden.
ZwaardvisZijn naam dankt hij aan zijn lange snuit in zwaardvorm. Die lange snuit komt hem goed van pas om zijn prooi aan te vallen. De zwaardvis is een roofvis en hij verorbert vooral makreel, tonijn en pijlinktvis.
Het zwaardvisvlees is stevig van structuur en lijkt qua textuur wel wat op vlees.
In de zuiderse landen staat dit visje vaak op het menu. Probeer het eens als je visboer het aanbiedt. Het is een sappig visje waar je alle kanten mee uit kan. Hij is lekker rauw, gegrild of gebakken. In sushi is het een prima vervanger voor tonijn. Ik marineerde de vismoten een paar uur in een kruidenmengsel samen met olie, mirin en limoensap. Lekker, lekker.

En wat geef je erbij? Nieuwe patatjes van de patattenboer om de hoek natuurlijk. Na de asperges en de aardbeien kondigt zich begin juni immers het seizoen van de ‘primeurpatatjes van bij ons’ aan.
Samen met wat zuiderse groenten een maaltijd om duimen en vingers af te likken.

Wat heb je nodig?
1 kg nieuwe patatjes, geschrobd
Groenten:  1 ui – 1 teentje look – 1 rode paprika – 1 gele paprika – 1 oranje paprika – 1 groene paprika  – 2 wortelen – 2 verse maïskolven – 2 dl kokosmelk – 2 dl groentebouillon – ½ citroen – een handvol verse koriander – peper – zout – olijfolie
Rauwe zwaardvis1 portie zwaardvis per persoon
Marinade voor de vis : 1 rode ui, gesnipperd – 2 teentjes look, fijngehakt – sap van 1 limoen – 4 el maïsolie – 4 el mirin (Japanse zoete rijstwijn) – 40 gr bladpeterselie, grofgehakt – 40 gr koriander, grofgehakt – 1 tl zout – 1 tl peper
Uwe BBQ.

Hoe maak je het?
VIS
Marineer de vis. Mix daarvoor alle ingrediënten voor de marinade tot een pasta.
Strijk de vis hiermee in. Laat de vis in de koelkast rusten. Minstens 1 uur. Hoe langer de marinade kan intrekken, hoe beter.

Zwaardvis gemarineerd

PATATJES
Schrob ondertussen de patatjes.
Een tip? Ik gebruik hiervoor een schuursponsje. Onder stromend water boen je de patatjes in korte tijd helemaal schoon.
Aardappelen kuisenKook de aardappelen gedurende 5 minuten. Giet ze af. Zet de aardappelen opnieuw onder water en kook ze gaar. Het is lekker om de gekookte patatjes daarna nog even op de barbecue te leggen.
Moet je nieuwe patatjes 2 keer koken of niet?
Ik doe het wel. Zeker als je wat gevoelig bent aan buik of darmen is het aan te raden de patatjes eerst te blancheren, het water af te gieten en daarna opnieuw te koken tot ze gaar zijn.

GROENTEN
Snijd de paprika’s en de wortelen in stukken. Snipper de ui fijn. Hak het teentje look fijn. Stoof de ui aan in wat olijfolie. Voeg de groenten toe en de fijngehakte look. Stoof de groenten aan. Bevochtig met 2 dl groentebouillon en 2 dl kokosmelk. Laat zachtjes pruttelen tot de groenten beetgaar zijn. Verfris de saus met het sap van een halve citroen, kruid met peper en zout en werk af met grofgehakte koriander.
Maak de maïskolven proper. Kook ze 10 minuten in gezouten water.
Leg ze nog even op de BBQ of bak ze op in de pan met olijfolie. Kruid met peper en zout.

VIS
De houtskool op je BBQ kleurt wit en gloeit? Tijd om de vis te grillen. Leg de vis best tussen een visrooster.
Zwaardvis op barbecueBak hem een drietal minuutjes langs beide zijden. Resultaat is een lekker sappig visje met een subtiele smaak van limoen, koriander en peterselie.
Ingrid met zwaardvis

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *