Mexicaanse rode bonensoep


Rode bonensoep met een Mexicaanse twist.

Trek niet meteen je neus op voor deze bonensoep. Bonen zijn voedzaam én lekker. Net als linzen en andere peulvruchten maak je met bonen hippe en gezonde gerechten. Zoals deze rode bonensoep met een Mexicaanse twist.

Rode bonensoep

In de Mexicaanse keuken worden bonen veelvuldig gebruikt. Mexico is immers het land van de bonen. Je krijgt ze bij elke maaltijd geserveerd. En in alle kleuren: in wit, rood, bruin en zwart. Gevlekt of gestreept.

Italianen smullen er ook gretig van. Vooral in de Toscaanse keuken wordt er vaak met bonen gekookt.

Bonen en andere peulvruchten zijn bovendien uitstekende vleesvervangers. Vandaar dat ze in vegetarische gerechten ook graag gebruikt worden.

Bonen zijn een echte passe-partout. Ze zijn lekker in stoofpotjes, burgers, broodbeleg en soepjes.

Voor deze Mexicaanse rode bonensoep gebruik ik kant-en-klaar bonen uit een blik. Sla zeker een aantal blikken bonen in bij je volgende boodschappenbeurt.

Wat heb je nodig voor 6 kommen rode bonensoep?

boter of olijfolie – 2 sjalotten – 2 stengels witte selder – 2 bataat – 1 blik rode bonen (400 g) – 1 blik tomatenblokjes (400 g) – 2 l groentebouillon – peper – zout -fajitakruiden – Mexicaanse oregano

Hoe maak je het?

Schil en snijd de sjalotten in fijne ringen. Was en snijd de selderstengels in boogjes. Schil de bataat en snij in stukjes. Verwarm de boter of olie in een kookpot. Stoof de sjalotten glazig aan. Voeg de selderstukjes en de stukjes bataat toe. Stoof de groenten 5 minuten aan. Roer regelmatig om. Voeg peper, zout en de Mexicaanse kruiden toe (faijita en oregano). Stoof even mee aan voor extra smaak en aroma. Schenk de groentebouillon over de gestoofde groenten en voeg de gespoelde rode bonen en de tomatenblokjes toe.

Laat de soep een half uurtje zachtjes koken totdat de groenten helemaal gaar zijn.

Mix de bonensoep en zeef ze daarna. Proef en kruid eventueel bij.

Serveer deze Mexicaanse rode bonensoep met allerlei lekkers: tortillachips, koriander, guacamole, rode bonen, maïs of een schepje zure room.

Zin in meer lekkers uit de Mexicaanse keuken?

Mis de workshop Mexicaans koken dan niet.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest6Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *