Aardappel-groentekroketjes


Tapas met patatjes van bij ons. Aardappel-groentekroketjes.

Na een zomerstop begin ik opnieuw met de voorbereidingen van de nieuwe kookworkshops. En de eerste workshop die op de kalender staat, blijft alvast in zomersfeer: tapas, bierhapjes en patapas.

Ken je patapas?

Dat zijn hapjes met patatjes in de hoofdrol, oftewel tapas met patatjes. Vandaar de naam pa-ta-pas.
Aardappel-groentekroketjes
Deze aardappel-groentekroketjes zijn gemaakt van bloemige aardappelen, erwtjes en worteltjes en krokant gebakken spek. De kroketjes kan je op voorhand klaar maken. Dit is een eenvoudig en superlekker hapje waarmee je eindeloos kan variëren.

Voor een vegetarische variant laat je het spek weg.
Het is ook lekker om wat goed smakende, geraspte kaas toe te voegen.
Of vervang een deel van aardappelen door bataat.

De kroketjes paneer je door ze eerst door bloem, dan door losgeklopt ei en vervolgens door panko te halen. Gebruik zeker panko in plaats van gewoon paneermeel. De kroketjes krijgen er een lekker krokant korstje van. Voor extra smaak kan je een deel van de panko wel vervangen door gekruid paneermeel.

Wat heb je nodig voor 20 aardappel-groentekroketjes?

100 g dunne sneetjes gerookt spek – 100 g erwten (diepvries) – 100 g wortelen (1 dikke wortel) – 1 kg aardappelen (gewicht ongeschild) – een handvol gehakte peterselie – 3 eieren – bloem – panko – kruidig paneermeel – peper – zout – nootmuskaat

Hoe maak je het?

Schil de aardappelen. Snijd ze in kleine blokjes en kook ze gaar in gezouten water.

Schil ondertussen de wortel en snijd er kleine blokjes van. Kook de wortelstukjes, samen met de erwtjes, gedurende 3 minuten beetgaar in een bodempje water. Laat uitlekken.

Snijd de sneetjes spek kleiner en bak ze krokant aan.

Snipper de peterselie fijn.

Giet de aardappelen na de kooktijd af en laat ze goed drogen op het vuur. Voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Voeg 1 eigeel bij de aardappelen (hou het eiwit apart om te paneren) en maak er een puree van.

Meng de gekookte groenten, de gehakte peterselie en het gebakken spek onder de puree. Laat afkoelen.

Vorm dan 20 kroketjes van de aardappel-groentepuree. Vorm de kroketjes rond of langwerpig.
Aardappel-groentekroketjes -kroketjes rollen
Voor het paneren van de aardappel-groentekroketjes zet je 3 diepe borden klaar. Doe in het eerste bord bloem. Klop in het tweede bord de 2 overige eieren en het overgebleven eiwit los met peper en zout. Vul een derde bord met een mengeling van panko en kruidig paneermeel. Ik gebruikte paneermeel gekruid met paprika en peterselie. Dat koop je zo in de supermarkt. Er zijn ook nog andere smaken.
Aardappel-groentekroketjes -kroketjes paneren
Voor een lekker en krokant korstje aan de aardappel-groentekroketjes gebruik je 2/3 deel panko en 1/3 deel gekruid paneermeel.

Haal de aardappel-groentekroketjes eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en vervolgens door de panko.

Frituur de kroketjes een 5-tal minuten in een friteuse op 170°C.

Leg ze even uitlekken en serveer ze met een zoetzure dipsaus, een kruidenmayonaise of een lekkere tartaarsaus.

Deze aardappel-groentekroketjes serveer je zo, als hapje. Ze zijn ook lekker als alternatief voor gewone aardappelkroketjes.

Proberen maar!

Dit hapje kan je alvast proeven tijdens de tapas workshop van 08/09/2018.

Zin om deel te nemen? Bel me, schrijf me.

Receptinspiratie: www.lekkervanbijons.be


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *