Coucou au vin blanc 2


Coq au vin met Mechelse koekoek=coucou au vin

Voel jij het ook kriebelen? De lente is in zicht! Overdag laat de zon zich al van haar beste kant zien. Maar als de avond valt, kan het toch nog kil en koud aanvoelen. Ideaal om nog eens stoofpot op tafel te zetten. Zo een ouderwetse, traditionele stoofpot klassieker: coq-au-vin. Een beetje eigenwijs gebruikte ik een Mechelse koekoek in plaats van een kip. En de rode wijn verving ik door een flesje witte wijn van eigen bodem. En die laatste schorseneren die in de koelkast lagen, die mochten er ook nog bij.
Mag ik je voorstellen, mijn coucou au vin blanc.
Coucou au vin blanc

Wit wijntje?

Voor deze coucou au vin blanc gebruikte ik een wit wijntje uit eigen streek. De witte wijn Bacchus van wijngaard Liemau. In deze kleinschalige wijngaard, gelegen op de zuiderhelling van de Houwaartseberg, produceren Maurice Wuyts en zijn dochter Lieve (vandaar de naam Liemau) op ambachtelijke wijze zowel witte, rode als mousserende wijn.
Maurice WuytsMaurice oogst er manueel vier druivensoorten: Sirius, Pinot Gris, Léon Millot en Regent. Ik bezocht de wijngaard tijdens de ‘Dag van de Ambachten 2015’. Maurice praat vol passie over zijn wijnen en zijn wijngaard en hij laat je graag een kijkje nemen in zijn wijnkelder.

Wat heb je nodig voor deze coucou au vin?

1 Mechelse koekoek – boter om te bakken – 2 sjalotten – 2 blaadjes laurier – enkele takjes verse tijm – 1 takje rozemarijn – 6 sneetjes gerookt spek – 3 schorseneren – 250 g witte champignons – 30 verse zilveruitjes – 1 eetlepel bloem – een scheutje cognac – 1 fles witte wijn – 1 blokje kippenbouillon

Om af te werken: 1 dl lichte room (20%) – enkele takjes waterkers – 150 g gebakken beukenzwammen – 6 sneetjes gerookt spek

Voor erbij – patatjes uit de oven: 1.5 kg vastkokende aardappelen – olijfolie – peper – zout – Provençaalse kruiden

Hoe maak je het?

Begin met het schoonmaken van de schorseneren. Spoel ze goed onder stromend water en schil ze met een dunschiller. Snijd ze in stukken van 3 cm. Zet even opzij.

Week de zilveruitjes een tijdje in water. Pel ze. Zet even opzij.

Versnijd de koekoek in billen, vleugels en borstfilets. Gebruik ook de karkas in de stoofpot. Dat geeft extra smaak. Doe een klontje boter in een stoofpot en zet de pot op een zacht vuurtje. Kruid de koekoek met peper en zout en bak de stukken in de stoofpot tot ze mooi goudbruin kleuren.

Haal de goudbruin gebakken koekoek uit de stoofpot.

Pel de sjalotten en snijd ze grof. Stoof ze, met een extra klontje boter, glazig in dezelfde stoofpot. Voeg de smaakmakers toe: laurierblaadjes, tijm en rozemarijn.

Coucou au vin blanc - ui met smaakmakersBak ook de sneetjes spek aan.
Nu mogen de stukjes schorseneer mee in de stoofpot.
Coucou au vin blanc - schorseneren en spekStof ze even aan en voeg dan de in 4 gesneden champignons toe, samen met de zilveruitjes.

Doe 1 eetlepel bloem in de stoofpot en roer goed door.
Coucou au vin blanc - bloem en champignonsVoeg een scheutje cognac toe en bevochtig met 6 dl witte wijn.
Coucou au vin blanc - wijnVoeg ook een blokje kippenbouillon toe.

Nu mogen de stukken Mechelse koekoek opnieuw in de stoofpot.

Zet een deksel op de stoofpot en laat de schotel gedurende anderhalf uur zachtjes sudderen tot de koekoek helemaal gaar is.

Schil ondertussen de aardappelen om erbij te serveren. Snijd ze in grove stukken. Doe ze in een ovenschotel met olijfolie, peper en zout. Bestrooi ze rijkelijk met Provençaalse kruiden.

Gaar de aardappelen in een voorverwarmde oven van 180°C. Dat duurt ongeveer een uurtje.

Werk de stoofschotel verder af. Voeg wat room toe en bind de saus eventueel wat bij met maïzena. Proef en kruid bij met peper en zout.

Bak ook de beukenzwammen en de sneetjes spek krokant aan in een pan.

Garneer de coucou au vin met de reepjes krokant gebakken spek, de blaadjes waterkers en de gebakken beukenzwammen.

Serveer met de ovengegaarde aardappeltjes.

Drink er een wit wijntje bij.
Limau bacchus


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest7Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 Gedachten over “Coucou au vin blanc