Zomerse fruittaart 2


Zomerse fruittaart met kruimeldeeg, abrikozen en rabarber

Het zomert volop. De zomer is echt mijn favoriete seizoen. Ik hou van de warmte, het licht en de dagen die eindeloos lijken te zijn. Zomer, dat betekent voor velen ook vakantie. Tijd om te ontspannen, nieuwe avonturen te beleven, te genieten van de ondergaande zon, van lange wandelingen in de natuur of een verfrissende duik in het water, van een foodfestivalletje hier en daar of een concert in open lucht. Het is een tijd om herinneringen te maken, nieuwe plaatsen te verkennen en te genieten van de eenvoudige dingen van het leven. Zoals bijvoorbeeld het bakken van een taart. Wat dacht je van een taart gevuld met heerlijk zomers fruit? Een zomerse fruittaart met abrikozen en rabarber, om precies te zijn. Hoewel rabarber een groente is en geen fruitsoort, gebruik ik rabarber toch altijd in zoete bereidingen. Deze combinatie van zoete abrikozen en friszure rabarber is echt perfect.

Zomerse fruittaart

Voor de taartbodem maakte ik zelf kruimeldeeg. Kruimeldeeg is een veelzijdig basisdeeg voor zowel zoet als hartig gebak. Met zijn brosse en knapperige textuur voegt het een extra laagje smaak en textuur toe aan je favoriete taart. En van het kruimeldeeg maak je best een dubbele portie. Bewaar de helft ervan in de diepvries. Zo zet je de volgende keer in een mum van tijd een lekkere, zelfgebakken taart op tafel.

Wil je deze taart ook bakken? Het recept vind je hieronder.

Geniet van deze lekkere zomerse fruittaart. Je kan er ook een bolletje ijs bij serveren. Heb je geen rabarber of abrikozen in huis? Deze taart is ook lekker met ander fruit. Kies je favoriete zomerfruit zoals nectarines, aardbeien of blauwe bessen. En als de herfst er weer aan komt, kan je de taart vullen met appelen, peren, veenbessen of citrusvruchten.

Zondag. Bakdag.

Wist je dat er deze herfst opnieuw een bakworkshop op de agenda staat? Dus als je de geur van zelfgebakken taarten en koekjes ook zo verleidelijk vindt, dan is deze workshop bakken echt iets voor jou. Tijdens deze workshop deel ik enkele nuttige bakkerstips en ik overstelp je met tips & tricks zodat je gebak altijd lukt. Ook dit jaar zorg ik voor allemaal nieuwe bakideetjes. Bak je mee?

Zomerse fruittaart recept

Zomerse fruittaart met abrikozen en rabarber

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang gebak
Keuken Belgisch
Porties 6 porties

Ingrediënten
  

Kruimeldeeg

  • 500 g bloem
  • 250 g boter of plantaardig alternatief op kamertemperatuur
  • 160 g suiker
  • 20 g vanillesuiker
  • 3 eieren (1 volledig ei + 2 eigelen)
  • 1 snuifje zout

Zomerse fruittaart met abrikozen en rabarber

  • 500 g rabarber (netto gewicht)
  • 500 g abrikozen (netto gewicht)
  • 200 g suiker
  • 2 el maïzena
  • 80 g koekjes (boterkoekjes, letterkoekjes)
  • enkele klontjes boter of plantaardig alternatief
  • bloemsuiker om af te werken

Bereidingswijze
 

Kruimeldeeg

  • Je kan het kruimeldeeg kneden met je handen of met de keukenrobot. Ik gebruikte mijn keukenrobot en de K-klopper voor het maken van het deeg.
  • Haal de boter tijdig uit de koelkast, zodat die mals is. Meng de boter met de suiker, de vanillesuiker en een snuifje zout. Kneed dit enkele minuten door.
  • Voeg 1 volledig ei en 2 eigelen toe. Kneed verder gedurende 2 minuten.
  • Voeg de helft van de bloem toe en meng dit voorzichtig onder de overige ingrediënten. Voeg de andere helft van de bloem toe en meng dit door.
  • Kneed het deeg verder tot een bol. Dit duurt enkele minuten. Haal het deeg uit de kom en kneed het nog even verder in bolvorm. Verdeel het in 2 porties. Bewaar 1 portie in een plastieken zakje in de diepvries. Dit deeg kan je later gebruiken. Laat de tweede portie in plastiekfolie gedurende 1 uur rusten in de koelkast.

Zomerse fruittaart met abrikozen en rabarber

  • Was en snijd de abrikozen middendoor. Verwijder de pitten en snijd de abrikozen verder in kwarten.
  • Spoel de rabarber en snijd de uiteinden eraf. Schil de rabarber en snijd in stukjes van een centimeter.
  • Doe de stukjes rabarber en de abrikozen in een mengkom. Voeg de suiker toe en de maïzena. Laat een half uurtje staan.
  • Verwarm de oven voor op 180°C – pizzastand.
  • Leg een bakpapier in een taartvorm met een diameter van 22 cm. Haal het kruimeldeeg uit de koelkast. Doe wat bloem op je werkoppervlak en rol het deeg uit tot 3 cm groter dan je taartvorm. Schik het kruimeldeeg in de taartvorm en rol met de deegrol over de taartrand om het overtollige deeg te verwijderen.
  • Bak de taart zonder vulling gedurende 15 minuten. Haal de taart dan uit de oven, maar laat de oven opstaan.
  • Maal de koekjes fijn en strooi ze over de taartbodem. Deze koekjeslaag zal het vocht van de vruchten opslorpen, zodat de taartbodem krokant blijft.
  • Schep het fruit in een zeef en laat goed uitlekken. Vang het sap op. Hiermee kan je de taart na het bakken afwerken.
  • Schep het fruit op de taartbodem. verdeel er enkele klontjes boter over. Bak de taart gedurende 25 à 30 minuten in de oven op 180°C – pizzastand.
  • Haal de taart na het bakken uit de oven en laat deze afkoelen op een taartrooster.
  • Bestrijk het fruit met een borsteltje met het overgebleven sap. Werk af met bloemsuiker.

Tips&tricks

Tips:
  • laat het fruit goed uitlekken om te voorkomen dat de taartbodem vochtig wordt
  • gebruik dit sap om de taart na het bakken af te werken – zo gaat de taart mooi glanzen
  • de extra koekjeslaag zal het vrijgekomen vocht tijdens het bakken absorberen
  • ook het voorbakken van de taart zorgt voor een krokantere taartbodem
  • maak een dubbele portie van het kruimeldeeg en bewaar een portie in de diepvries om later te gebruiken
receptinspiratie: Jeroen Meus – Dagelijkse kost – rabarbertaart
Trefwoord abrikozen, fruittaart, kruimeltaart, rabarber

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 gedachten over “Zomerse fruittaart