Zalm teriyaki, een Japanse klassieker


Zalm teriyaki, met glans gegrild

Zalm teriyaki is een Japanse klassieker. Een gerechtje dat je makkelijk thuis kan klaarmaken. Stukje zalm marineren, een assortiment groenten wokken en mengen met lekkere noedels. Klaar in 15 minuten.

Bij dit noedelgerecht passen verschillende soorten groenten. Ik koos voor Japanse champignons, spinazie en edamame. Paksoi, asperges, broccoli of bimi en peultjes zijn ook lekker.

Je zou deze zalm teriyaki ook met rijst kunnen serveren.

Ben je geen fan van vis? Vervang de zalm dan door een stukje kip.

Even een woordje Japans. “Teri” betekent glans in het Japans, “yaki” staat voor gegrild. Teriyaki is een Japanse kooktechniek, waarbij vis of vlees gemarineerd wordt en daarna wordt gebakken of gegrild.

De marinade bestaat uit mirin, sojasaus en wat geraspte gember. Soms wordt ook sake toegevoegd en nog extra suiker. Mirin is Japanse rijstwijn om te koken. Het is een alternatief voor suiker en dient niet enkel als basis voor teriyakisaus, maar wordt ook gebruikt in marinades en stoofgerechten. De geur is lichtzoet. Wist je dat mirin eigenlijk op dezelfde manier gemaakt wordt als sake? Mirin bevat wel minder alcohol. En het is niet bedoeld om er een slokje van te drinken. Het is een kookwijn.

Zalm teriyaki, met glans gegrild. Na het bakken of grillen (=yaki) glanst (=teri) de zalm mooi door de suiker die in de mirin zit.

Teriyakisaus kan je kant-en-klaar kopen, maar het is zo eenvoudig om zelf te maken. Dus waarom zou je dat niet proberen?

Zin om nieuwe dingen te leren koken?

Door de laatste beslissingen van het overlegcomité moeten velen nog eventjes op hun honger blijven zitten.
Hierdoor kunnen ook de live kookactiviteiten in mijn kookstudio in mei nog niet doorgaan. Ik hoop dat ik je heel snel weer in het echt kan ontmoeten.
Tot die tijd bied ik verder online kookworkshops aan, waarbij ieder in z’n eigen keuken meekookt.
Volgende interactieve, online kookworkshops staan in april en mei op de agenda.

Fingerfood – zaterdag 24/04 van16u.30 tot 18u.30
Vietnamese keuken – zaterdag 01/05 van16u.30 tot 18u.30
Italiaanse keuken – maandag 24/05 van16u.30 tot 18u.30

Deze workshops gaan door in je eigen keuken en kosten 25 EUR per verbinding.

Ik kan je nu tijdelijk een 3-in-1 promopakket aanbieden.
Tot en met 23/04 kan je inschrijven voor deze 3 workshops aan 60 EUR in plaats van 75 EUR.

Voor meer informatie en om in te schrijven verwijs ik je graag naar mijn webshop.

Maar nu eerst proeven van deze lekkere zalm teriyaki.

Itadakimasu (smakelijk)!

Zalm-teriyaki

Zalm teriyaki

Zalm teriyaki, met glans gegrild. Zalm teriyaki is een Japanse klassieker. Een gerechtje dat je makkelijk thuis kan klaarmaken. Stukje zalm marineren, een assortiment groenten wokken en mengen met lekkere noedels. Klaar in 15 minuten.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Teriyakimarinade

  • 1 dl mirin (Japanse rijstwijn om te koken)
  • 1 dl sojasaus
  • 1 stukje gember (3 cm)

Gewokte groenten & noedels

  • 3 el arachideolie
  • 1 el sesamolie
  • 2 el sojasaus
  • 4 lente-uitjes
  • 1 rood chilipepertje
  • 1 stukje gember (3 cm)
  • 350 g Japanse paddenstoelen (enoki, shiitake, beukenzwam)
  • 100 g edamame uit de peul (groene sojabonen)
  • 150 g spinazie
  • 250 g sobanoedels
  • 2 el geroosterde sesamzaadjes
  • 1 handvol koriander

Bereidingswijze
 

  • Maak de marinade voor de zalm. Meng alle ingrediënten voor de teriyakisaus en wrijf de zalmfilets hiermee in. Laat een half uurtje rusten.
  • Scheur of snijd de paddenstoelen in stukken.
  • Snijd de lente-uitjes in schuine plakken.
  • Snijd het chilipepertje in fijne ringen.
  • Was en droog de spinazie.
  • Verwarm de arachidelolie en sesamolie in een wok.
  • Bak hierin de lente-uitjes en de champignons, samen met het chilipepertje en de geraspte gember.
  • Voeg naar het einde toe de spinazie en de edamame-boontjes toe.
  • Breng op smaak met sojasaus.
  • Kook ondertussen de sobanoedels zoals aangegeven op de verpakking.
  • Haal de zalm uit de marinade. Bak de zalmnoten langs beide zijden.
  • Doe de rest van de marinade bij de gewokte groenten.
  • Schep de sobanoedels onder de groenten.
  • Leg de gebakken zalmnoten bij de gebakken groenten. Garneer met de geroosterde sesamzaadjes en verse koriander.
Trefwoord sobanoedels, zalm, zalm teriyaki

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept