Thaise gehaktballetjes


Thaise gehaktballetjes met crispy rijstpapier

Gisteren was het weer workshopavond en kookte ik samen met een groepje enthousiaste deelnemers, ieder in z’n eigen keuken.

Het thema van deze online workshop was Fingerfood. Oftewel, hapjes die je met je handen mag, of beter, moet eten. We maakten samen 6 fingerlicking hapjes klaar, ideaal om er met je tuinbubbel van te genieten.

Workshop-fingerfood

Deze pittige gehaktballetjes met een Thaise twist waren 1 van de hapjes die op het menu stonden. Het zijn echte smaakbommetjes.

Thaise gehaktballetjes

Inspiratie voor deze Thaise gehaktballetjes deed ik op tijdens mijn reis doorheen Thailand. Toen we op de luchthaven van Sukhothai moesten wachten voor onze vlucht naar Bangkok, werden we verwend met lekkere hapjes en drankjes.

Deze Thaise gehaktballetjes proefde ik daar voor het eerst. Zonder recept probeerde ik alle smaken te ontleden en maakte ik het hapje thuis na. Wat goed gelukt is.

De luchthaven van Sukhothai is trouwens een belevenis op zich. Een gezellige, kleine luchthaven, in openlucht, zonder bagageband en met slechts 1 landingsbaan. Rondom de luchthaven is er een mooie tuin met vijver en lotusbloemen. Om nooit te vergeten.

Dit is een pittig gehaktballetje met typische Aziatische smaken: koriander, chilipeper, vissaus, limoen en gember.

Thaise gehaktballetje zoals in Sukhothai

De balletjes wikkel je samen met een stukje komkommer en een slablaadje in een reepje zacht rijstvel.

Thaise-gehaktballetjes-rijstvel-wikkelen
Thaise-gehaktballetjes-met-zacht-rijstvel

Het maken van dit hapje is wel wat prutswerk.

Daarom maakte we tijdens de workshop, een variant op dit hapje. Met krokant gebakken rijstpapier. Om rijstpapier krokant te maken, bak je het enkele minuten langs beide zijden in een pan met olie. Hierop komen fijne reepjes komkommer, slasliertjes, het gehaktballetje en wat chilisaus. Fingerfood op z’n best.

Workshop-fingerfood hapjes

Wil je deze Thaise gehaktballetjes ook eens proeven? Het recept vind je hieronder.

Wil je ook eens samen koken tijdens een online workshop? Volgende week staat er een Vietnamese workshop op de agenda. En binnenkort gaan we ook nog eens Italiaans koken. Graag tot ziens en voor nu alvast veel kookplezier.

Thaise gehaktballetjes

Thaise gehaktballetjes

Thaise gehaktballetjes op crispy rijstpapier. Deze pittige balletjes zijn op smaak gebracht met koriander, gember, limoen en vissaus. Het zijn echte smaakbommetjes.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min
Gang Borrelhapje
Keuken Thais
Porties 16 hapjes

Ingrediënten
  

  • 250 g gehakt (varkensgehakt, kippengehakt of gemengd gehakt)
  • 1 kleine sjalot
  • 1/2 el rode currypasta
  • 10 g verse koriander (blaadjes en steeltjes)
  • 2 kleine limoenblaadjes (zonder nerf)
  • enkele druppels limoensap
  • 1 stukje gember (2 cm)
  • 1 teentje look
  • 1 el vissaus
  • 1/2 chilipeper
  • 4 blaadjes rijstpapier
  • 1 stukje komkommer (5 cm)
  • 1 kropje sla
  • enkele el chilisaus
  • enkele el arachideolie (om te bakken)

Bereidingswijze
 

  • Maak de kruidenpasta. Pel en snijd de sjalot in stukjes. Hak de koriander. Rasp de gember, Pers de look. Snijd het chilipepertje fijn. Doe dit samen met de currypasta, de vissaus en het limoensap in een maatbeker en mix tot een geurige pasta.
  • Meng de kruidenpasta goed onder het gehakt.
  • Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand. Leg een bakpapier op de bakplaat.
  • Maak je handen nat en vorm kleine worstjes van het gehakt.
  • Leg ze op de bakplaat en bak de gehaktballetjes krokant en bruin in de oven gedurende 20 minuten.
  • Snijd ondertussen de komkommer in fijne lucifers en de sla in fijne sliertjes.
  • Warm de arachideolie op en bak hierin de stukken rijstpapier krokant aan.
  • Serveer de gebakken gehaktballetjes op een stukje crispy rijstpapier, samen met wat komkommer en sla. Druppel er de chilisaus over en werk eventueel af met een extra blaadje koriander.
Trefwoord crispy rijstpapier, gehaktballetjes, pittige gehaktballetjes

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept