Wortelcake


Wortelcake met sinaasappelglazuur

Groenten verstoppen in gebak. Ja, dat kan. Zo maakte ik al lekkere brownies met courgette erin. Je proeft het niet! Een wortelcake, dat zag ik ook al meerdere keren voorbijkomen op sociale media. Maar ik had er nooit een wauw-gevoel bij. Het sprak me niet echt aan om zo’n cake te bakken. Tot nu. Ik gaf het een kans, ik proefde en was meteen verlekkerd. Opgegeten tot het laatste kruimeltje.

Wortelcake

Een wortelcake, da’s lekker zoet en zacht! Lekker zoet, want ja, wortelen zijn van zichzelf zoet. De structuur van de cake is zacht en smeuïg.

Wat maakt een wortelcake nu zo verslavend lekker? Het zijn o.a. de kruiden die je toevoegt. Deze cake is subtiel gekruid met kaneel en uiteraard met zout. Zout in gebak doet wonderen en krikt de smaak op. Dus vergeet zeker geen snuifje zout toe te voegen aan je gebak. Ik koos voor de warme smaak en de zoete geur van kaneel, maar gember, nootmuskaat of kardemon zijn hierbij ook heel lekker. Overdrijf echter niet met de kruiding. De smaak van de kruiden mag niet overheersen.

Voor een smeuïge wortelcake is het ook belangrijk dat je de wortelen fijn raspt en goed onder het cakebeslag mengt. Eventueel kan je ook wat sinaasappelsap en/of zeste toevoegen aan het beslag. Wortelen en sinaasappelen zijn een hemelse combinatie. Ik deed geen sinaasappelsap in het beslag, maar gebruikte dit wel in het sinaasappelglazuur waarmee ik de cake afwerkte.

Je zal in het recept zien dat ik 3 verschillende soorten suiker gebruik: witte suiker, blonde kandijsuiker en bruine kandijsuiker. Dat maakt de smaak spannend en geeft ook een mooie kleur aan je cake. Eventueel kan je een deel van de suiker vervangen door honing of ahornsiroop.

Gebruik voor gebak echte, goede boter. Deze cake bevat ook wat neutraal smakende olie. Dat maakt de cake vochtig en lekker zacht.

Een laatste tip voor een lekkere, luchtige wortelcake: gebruik zelfrijzende bloem en voeg extra bakpoeder en bicarbonaat toe.

En natuurlijk kan je nog wat extra’s toevoegen: walnoten, pistachenoten, rozijntjes, veenbessen. Zoveel ideetjes, zoals soorten wortelcake.

Wortelcake-gesneden

Nu heb ik je zeker goesting doen krijgen om deze wortelcake te bakken? Het is echt poepsimpel. Volg het recept en binnen een uurtje staat deze cake in je keuken te pronken. Veel bakplezier.

En deel zeker een fotootje op sociale media als je deze wortelcake gebakken hebt: Facebook of op Instagram #dishcover #dishcoverbe

Op Instagram deel ik in mijn Stories & Highlights extra tips, achtergrondinformatie, een blik voor & achter te schermen. Neem zeker eens een kijkje zo nu en dan.

Wortelcake - recept

Wortelcake met sinaasappelglazuur

Een wortelcake, da's lekker zoet en zacht! Lekker zoet, want ja, wortelen zijn van zichzelf zoet. De structuur van de cake is zacht en smeuïg. En wat maakt deze cake verslavend lekker? Het zijn o.a. de kruiden die je toevoegt. Kies kaneel, nootmuskaat, gember of kardemon om je cake subtiel te kruiden.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 55 min
Totale tijd 1 uur 15 min
Gang gebak
Keuken Belgisch
Porties 12 personen

Ingrediënten
  

  • 115 g boter
  • 100 g witte suiker
  • 60 g blonde kandijsuiker
  • 60 g bruine kandijsuiker
  • 2 eieren
  • 40 g olie neutraal smakende olie bv. arachide, zonnebloem, maïs
  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 1 g bakpoeder
  • 1 g bicarbonaat
  • 1 g kaneelpoeder
  • 1 snuf zout
  • 225 g geraspte wortel
  • 100 g bloemsuiker
  • 1 sinaasappel

Bereidingswijze
 

  • Rasp de wortel.
  • Klop de boter met de witte suiker, blonde kandijsuiker en bruine kandijsuiker los.
  • Voeg de eieren toe.
  • Mix het geheel luchtig op gedurende 10 minuten.
  • Voeg de bloem, het bakpoeder, bicarbonaat, olie, zout en kaneel toe samen met de geraspte wortelen.
  • Mix tot een glad beslag.
  • Verwarm de oven voor op 160°C – heteluchtstand.
  • Vet en bebloem een bakvorm. Stort het cakebeslag hierin.
  • Bak de wortelcake gedurende 50 à 55 minuten.
  • Prik er met een vork in. Komt de vork er droog uit, dan is de cake klaar. Anders laat je de cake nog enkele minuten langer bakken.
  • Haal de cake na de baktijd uit de oven. Laat deze volledig afkoelen op een rooster.
  • Maak het glazuur. Pers het sap van een sinaasappel en voeg de bloemsuiker toe. Het glazuur moet licht lopend zijn. Voeg zo nodig meer bloemsuiker of meer sinaasappelsap toe.
  • Stort het sinaasappelglazuur over de bovenkant van de cake.
  • Versier de cake eventueel met eetbare bloemetjes en enkele groene blaadjes.

Tips&tricks

Receptinspiratie vond ik in het boek Sharing van Benoit Dewitte / Welkin & Meraki.
Trefwoord glazuur, sinaasappel, wortelcake

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept