Witte chocomoussetaart


Witte chocomoussetaart met veenbessen

In de categorie no-bake taarten, stel ik jullie vandaag deze witte chocomoussetaart met veenbessen voor. Voor deze taart heb je geen oven nodig. Het is een sneeuwwitte taart met kerstallures.

Witte-chocomoussetaart-met-veenbessen

De smaken en kleuren passen goed bij elkaar. Het zoete van de witte chocolade past goed bij het zurige van de rode veenbessen. Een taart zoals een taart hoort te zijn, met een knapperige koekjeslaag en een zachte mousse. Een perfecte combinatie als je het mij vraagt. Deze taart kan iedereen maken. Echt waar.

Bak je graag, maar heb je wat begeleiding nodig? Wist je dat ik interactieve, online workshops geef. Daarbij kookt of bakt iedereen in z’n eigen keuken. Binnenkort staat er een online bakworkshop op het programma waarin we een biscuitrol met pistache, rood fruit en witte chocolade bakken, een galette met seizoensfruit en lekkere koekjes.

Meer informatie vind je op deze pagina.

Bak je mee?

Wat heb je nodig voor deze witte chocomoussetaart?

voor de taartbodem: 200 g petit-beurre koekjes – 75 g gesmolten boter

voor de witte chocomousse: 165 g witte chocolade – 10 g gelatine – 4 eigelen (van middelgrote eitjes) – 25 ml Grand Marnier (of andere likeur) – 45 ml water – 325 ml room 30% – 85 g suiker

afwerking: 200 g verse veenbessen – 50 g suiker (of naar smaak) – sap van 1 mandarijntje – verse munt – bloemsuiker

Hoe maak je het?

De taartbodem.

Begin met het maken van de koekjestaartbodem. Verkruimel de koekjes. Doe ze in een zakje en rol er met een deegrol over. Er mogen nog wat stukjes in zitten. Smelt de boter. Meng de gesmolten boter onder de verkruimelde koekjes.

Leg een bakpapier in een springvorm. Schep het koekjesmengsel erin en verdeel het over de bakvorm. Druk goed aan. Zet de springvorm in de koelkast zodat de boter opnieuw kan opstijven.

TIP – maak het bakpapier nat onder de kraan. Wring het uit. Leg het nu in de springvorm. Zo blijft het bakpapier goed in de vorm liggen.

Witte chocomousse.

Maak ondertussen de witte chocomousse. Doe het water en de suiker in een kookpotje. Breng zachtjes aan de kook totdat de suiker helemaal gesmolten is. Zet het vuur af.

Week de gelatineblaadjes in koud water.

Smelt de witte chocolade op een heel zacht vuurtje.

Doe dan de eigelen in een kom. Klop ze even los. Doe het suikerwater erbij en mix het geheel met kloppers op tot het schuimig is.

Schenk dan de gesmolten witte chocolade bij de eimengsel en voeg de Grand Marnier toe. Klop alles onder elkaar.

Doe een bodem water in een kookpotje en breng aan de kook. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door het warme water tot ze goed opgelost zijn. Voeg dit onder het chocolademengsel.

Klop vervolgens de room lobbig op (tot yoghurtdikte). Schep dit onder het chocolademengsel. . Haal de taartbodem uit de koelkast en stort de witte chocomousse op de taartbodem. Zet de taart opnieuw in de koelkast en laat voor minstens 2 uurtjes opstijven.

Maak ondertussen de veenbessencompote. Was de veenbessen en doe ze in een kookpot. Laat zachtjes koken tot de veenbessen openploffen.

Roer er de suiker bij. Een 50 gram of maak het naar smaak wat zoeter of minder zoet. Doe er het sap bij van een mandarijntje.

De afwerking.

Ontvorm de witte chocomoussetaart en zet de taart op een mooie schotel.

Schep in het midden een royale portie van de veenbessencompote. Garneer met enkele pepermunttakjes en bestrooi de rand van de taart met bloemsuiker.

TIP – je kan van deze taart ook een dessert maken door alles in mooie glaasjes te schikken.

Receptinspiratie: een beetje inspiratie uit het feestmagazine ‘Goed Gevoel kookt’ en een beetje inspiratie van mezelf

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *