Edamame-krabhapje


Edamame-krabhapje in een witloofschuitje

Is het nog te vroeg om aan het aperitief te denken? Bah nee.

Ik geef je alvast wat inspiratie voor een lekker aperitiefhapje. Een edamame-krabhapje in een witloofschuitje.

Edamame-krabhapje

Dat is eens iets anders dan guacamole. Ik maakte namelijk een crème van edamame.

Wat is edamame? Edamame zijn jonge, groene sojabonen. Je hebt ze misschien al wel geserveerd gekregen bij je sushi. Dan worden ze vaak opgediend in de peul, bestrooid met zout en sesamzaadjes. De peul is taai en niet eetbaar. Om de edamame te kunnen eten, doe je een peul in je mond, en gebruik je je tanden om de boontjes eruit te halen.

Edamame wordt veel gegeten in Japan. Eda betekent in het Japans tak en mame zijn boontjes. Edamame betekent dus ‘boon aan takken’. Het zijn de jonge peulvruchten van de sojaplant. Ze worden geoogst als de peulen nog groen en zacht zijn.

Edamame zijn lekker in een salade, in een wokgerecht, in een soepje of verwerkt in een crème als alternatief voor een avocadocrème.

Ik combineerde de edamamecrème met krabsalade en vulde er witloofschuitjes mee. Een ideaal aperitiefhapje.

Wat heb je nodig voor dit edamame-krabhapje?

voor 20 hapjes

Ingrediënten voor de edamamecrème: 200 g edamameboontjes uit de peul – 3 el sushiazijn – 2 el olijfolie – 2 el limoensap – een handvol korianderblaadjes (5g) – 1 groen pepertje, zonder zaadlijst

Benodigdheden voor de krabsalade: 1 blik krabvlees (blik van 170g) – 1 1/2 el kewpie mayonaise (Japanse mayonaise) of andere mayonaise – 1 el platte kaas – 1 el limoensap – 10 bieslooksprietjes

Afwerking: 20 edamameboontjes – zeewiereitjes Cavi-Art of viseitjes – zout – limoensap – chilivlokken – bieslook – witloofblaadjes of eetbare kuipjes

Hoe maak je het?

Edamamecrème

Start met het maken van de edamamecrème. Kook hiervoor de edamameboontjes in gezouten water en zonder deksel gedurende 10 minuten.

Giet de boontjes af en spoel ze met koud water. Doe de boontjes in een maatbeker.

Haal de zaadlijst uit het chilipepertje en snijd het pepertje in kleine stukken. Mix de boontjes nu tot een smeuïge crème samen met de sushiazijn, de olijfolie, het limoensap, de korianderblaadjes en het chilipepertje.

Krabsalade

Vervolgens maak je de krabsalade. Laat de krab uitlekken. Breng de krab op smaak met mayonaise, platte kaas, limoensap, peper en zout. Snipper de bieslooksprietjes fijn en meng dit onder de krabsalade.

Afwerking

Edamame-krabhapje

Werk het edamame-krabhapje af. Serveer de edamamecrème en krabsalade in een witloofschuitje, een eetbaar kuipje, in een glaasje of op een lepel.

Edamame-krabhapje

Garneer met een edamameboontje, zeewiereitjes en bieslook. Werk af met chilivlokken en wat limoensap.

TIP – Ideetjes nodig voor een feestelijk apero moment? Schrijf je in voor de interactieve, online workshop rond feestelijke aperitiefhapjes. We maken dan samen een aantal aperitiefhapjes klaar om duimen en vingers bij af te likken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *