Vlaamse brioches met parelsuiker


Ontbijt op bed met brioches en een zachtgekookt ei?

Vrijdagavond maakte ik in de bakles deze Vlaamse brioches. En dacht je dat ik die op zaterdagochtend op bed geserveerd kreeg met een lekker tasje koffie en een zachtgekookt eitje?
Dat had gekund. Maar in werkelijkheid moest ik wachten tot na de fotoshoot alvorens ik kon proeven van mijn zelfgebakken brioches. Ja, dat is het leven van een foodblogger.
Vlaamse briochesBrioches zijn zachte, zoete, witte broodjes.

Ze komen van oorsprong uit Frankrijk. Franse brioches en Vlaamse brioches worden gebakken van hetzelfde gistdeeg. Toch is er een verschil door de wijze waarop ze afgewerkt worden. Franse brioches worden in een bloemvorm gebakken. Vlaamse brioches worden opgebold en 4 maal ingeknipt wat ze hun typische vorm geeft. Bovenop de brioches komt er een klein deegbolletje.

Onder de brioches kan je extra rozijntjes of parelsuiker mengen.
Kies je rozijnen, dan laat je de rozijnen eerst weken in water. Zo voorkom je dat alle rozijnen naar de bodem van je gebak zakken.
Kies je parelsuiker, dan smelt je wat boter waarin je de suikerparels wentelt. Zo voorkom je dat de suikerparels bij het bakken verbranden.

Brioches bakken. Een ideetje voor je paasontbijt?

Wat heb je nodig voor 30 brioches?

700 g bloem – 350 ml water – 35 g melkpoeder – 35 g suiker – 50 g verse gist – 1 ei – 130 g boter – 15 g zout

Om te doreren: 1 losgeklopt ei

Dit is een basisrecept voor Vlaamse brioches. Je kan er naar smaak nog rozijnen of parelsuiker aan toevoegen.

Met parelsuiker: 250 g parelsuiker – 30 g gesmolten boter

Hoe maak je het?

Kneed met je handen of in een keukenrobot alle ingrediënten voor de brioches, behalve het zout en de suiker, goed door elkaar. Voeg na een minuut kneden zout en suiker toe en kneed het deeg een 10-tal minuten tot het elastisch aanvoelt.

Laat het deeg 15 minuten voorrijzen.

Smelt ondertussen 30 gram boter en meng hier de parelsuiker onder.

Ontgas het deeg na de voorrijs. Voeg de parelsuiker toe en kneed de suiker goed onder het deeg. Zet het deeg bol. Laat het deeg voor 10 minuten in de bolrijs.
Vlaamse brioches - bolrijsVerdeel het deeg in bolletjes van 50 gram. Verdeel hiervan 4 bolletjes in 8 stukjes. Bol op. Leg de bolletjes op een bakplaat met bakpapier.

Borstel de deegbolletjes na 15 minuten in met een losgeklopt eitje (doreren) en knip de grote bolletjes langs 4 zijden in. Plaats de kleine bolletjes deeg in het midden van de grote bolletjes.
Vlaamse brioches - inknippenDoreer alles na 15 minuten voor een tweede keer. Laat het deeg voor brioches nog een half uur rijzen.

Bak ze daarna gedurende 8 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

En dan smullen maar!

Recept CVO De Nobel.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *