Gravad gamba tartaar met sinaasappel


Proeven van de keuken uit het Noorden: gravad gamba tartaar met sinaasappel en zure room dressing.

Zweedse gehaktballetjes en gravad lax. Twee klassiekers uit de Scandinavische keuken. Iedereen kent het. Iedereen lust het.
Dankzij de kookkunsten van de chefs uit het Noorden en het rijke aanbod van kookboeken die rond Nordic cooking verschijnen, raakt de Noordse keuken meer en meer bekend bij het grote publiek.

Dat die eenvoudige en lekkere, gezonde Nordic gerechten in de smaak vallen, bleek ook vorige donderdag, tijdens mijn workshop Scandinavisch koken.

Het was een toffe en gezellige kookavond. In het groepje zaten een aantal echte Scandinavië-liefhebbers. Bij het horen van hun reisverhalen over de ongereptheid van de natuur, de vrijheid, de wijdsheid en het lekkere eten kreeg ik al meteen zin om mijn koffers te pakken richting het Noorden.

Maar eerst moest er gekookt worden. We maakten samen een lentefris menu klaar met vis in de hoofdrol. Van de gravad gamba tartaar met sinaasappel en zure room dressing maakten we dit pareltje van een hapje.
Gravad gambaHet is een variant op de gravad lax (of gravlax), wat letterlijk ‘begraven zalm’ betekent. Gravad lax is één van de meest typische zalmgerechten. Gedurende 2 dagen wordt een stuk rauwe zalmfilet gekruid met een marinade van verse dille, suiker, zout en peperkorrels. Nadat de zalm gemarineerd is, worden er dunne plakjes van gesneden. Deze zalm wordt meestal geserveerd met een mosterd-dillesaus.

Voor deze gravad gamba tartaar, marineerden we de rauwe, ongepelde gamba’s in een kruidige bouillon met typische smaakmakers uit het Noorden.

Niet moeilijk te maken en een echt wauw-hapje.

Wat heb je nodig voor deze gravad gamba tartaar?

Voor een 20-tal hapjes.
400 g gamba ontdarmd en ongepeld – 2 à 3 sinaasappels
Voor de marinade: 1 liter water – ½ bussel dille – 5 g zout – 1 el suiker – 10 jeneverbessen – 1 el venkelzaad – 1 el roze bessen – 1 el peperbollen – 1 steranijs
Voor de zure room dressing: 2 el zure room – 1 el mayonaise – peper – zout – zeste van een halve citroen – roze bessen – een handvol dille, fijngesnipperd – 1 tl mierikswortel – 1 tl wasabipoeder
Voor de afwerking: viseitjes – tuinkers

Hoe maak je het?

Meng alle ingrediënten voor de marinade. Breng aan de kook. Zet het vuur af. Leg er de gamba’s in. Laat de gamba’s garen in deze marinade.
Gravad gamba - marinadeRoer ondertussen alle ingrediënten voor de dressing onder elkaar. Zet koel weg.
Pel de gemarineerde gamba’s en snijd ze in stukjes van een halve centimeter.
Snijd de sinaasappels à vif en snijd de partjes in stukjes van een halve centimeter.
Meng de gamba’s met de sinaasappelstukjes in een verhouding van 2:1.
Roer er lepel per lepel de zure room dressing door.
Schep de gravad gamba tartaar op een toast en garneer met viseitjes en tuinkers.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *