Home baked tarte tatin met appeltjes 2


Ta ta, een taart op z’n kop: tarte tatin met appeltjes.

Ik had nog heel veel appelen in de fruitmand liggen. En een tarte tatin maken, stond nog op mijn to-bake lijstje.
Et voilà, die is dan ook weeral gebakken: een tarte tatin met appeltjes.
Tarte Tatin
Een zalig lekkere taart. Echt waar. Je moet wat voorzichtig zijn met het maken van de karamel, maar daarna is het bakken van deze taart kinderspel.

Iedereen kent wel het verhaal achter de tarte tatin. Zoals het met veel recepten gaat, werd deze taart per ongeluk uitgevonden door de zussen Stéphanie en Caroline Tatin. Tijdens het bakken van deze appeltaart, vergat de jongste zus, Caroline, de taartvorm eerst te bekleden met het deeg. Daarom legde ze het taartdeeg over de appels heen en schoof ze de taart zo in de oven. Na het bakken keerde ze de taart om en zo ontstond de beroemde tarte tatin: een appeltaart met een knapperige bodem en daarbovenop gekarameliseerde appelstukjes.

In veel recepten wordt bladerdeeg gebruikt voor de taartbodem. Ik maakte een pâte brisée, een bros deeg van bloem, boter, een beetje suiker en een ei. Het deeg bakt lekker krokant en smaakt naar koekjes.

Wat heb je nodig voor deze lekkere tarte tatin?

Voor het deeg: 200 g bloem – 15 g suiker – 100 g boter – 1 ei – een snuf zout
Voor de vulling: 4 dikke appelen – 50 g boter – 50 g suiker – sap van een halve citroen – zeste van een halve citroen
Voor de karamel: 100 g suiker – 1 el water – 1 el boter

Hoe maak je het?

Bereid het deeg voor de taart. Meng hiervoor alle ingrediënten en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast.
Schil en snijd de appelen in 8 stukken. Meng ze in een kom met de suiker en het sap van een halve citroen. Bak de appelpartjes daarna in een pan met de boter.
Bereid ondertussen de karamel. Doe de suiker in een pannetje op het vuur. Voeg een eetlepel water toe en wacht tot de suiker goudbruin kleurt. Niet roeren! Blus de karamel met een eetlepel boter. Pas op, dit mengsel is heet.
Tarte Tatin - Karamel met boterSchep de karamel over de gebakken appeltjes.
Leg een vel bakpapier in de taartvorm. Ik gebruikte een taartvorm met een diameter van 24 cm. Schik de appeltjes er mooi in. Overgiet met de overgebleven karamel. Rasp er de zeste over.
Tarte Tatin - Karamel over appeltjesNeem het taartdeeg uit de koelkast. Rol het uit tot 2 mm dikte. Dit gaat het makkelijkst tussen 2 vellen bakpapier.
Leg het uitgerolde taartdeeg over de appeltjes en plooi de randen naar binnen.
Tarte Tatin - Deeg naar binnen plooienBak de tarte tatin 30 à 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C (heteluchtstand) tot de taartbodem krokant gebakken is.
Haal de taart uit de oven en laat even afkoelen.
Tarte Tatin - Uit de ovenDraai dan de tarte tatin om op een taartschotel, zodat de appeltjes bovenaan komen te liggen.

Vaak wordt de taart geserveerd met een bolletje ijs.

Smakelijk!
Tarte Tatin - Hele taart


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Home baked tarte tatin met appeltjes