Shumai, Japanse gestoomde hapjes


Een lekker hapje uit de Japanse keuken: shumai.

Ik mis de misosoep bij het ontbijt en in de ochtend rijst koken, daar heb ik al helemaal geen tijd voor. ’s Morgens staat er weer gewoon een kom havermout met vers fruit op tafel. Het voelt zelfs nog raar om met mes, vork en lepel te eten en niet meer met stokjes. Om toch nog wat in de sfeer van de Japanse keuken te blijven, maakte ik dit Japans, gestoomd hapje klaar. Shumai.
ShumaiDeze shumai komen, net als ramen, van oorsprong uit China. Ze werden aangepast aan de Japanse smaak. Japanse shumai worden meestal gevuld met varkensvlees, shiitake en ui. De vulling wordt op smaak gebracht met typische Japanse ingrediënten zoals sesamolie, sojasaus, sake en mirin. Kenmerkend is de groene erwt die in het midden van de dumpling gestoken wordt. Ik vond het origineler om er een groene sojaboon in te steken. Voor deze shumai gebruikt men shumaivellen, vierkante deegvelletjes die lijken op wontonvellen. Ze zijn alleen iets kleiner. Ik maakte ze met ronde gyoza vellen en dat lukte prima.

Dit hapje wordt gestoomd. Vaak vullen de Japanse moeders, de bento-box van hun kinderen, met deze lekkere shumai.

Om de shumai te stomen gebruik je een stoommandje uit bamboe, kunststof of metaal. Sinds kort ben ik de gelukkige bezitter van een droom-stoomoven, waarmee het supersimpel is om deze gestoomde hapjes klaar te maken.

Wat heb je nodig voor 18 shumai?

300 g varkensgehakt – 1 kleine ui – 4 shiitake paddenstoelen – een stukje gember of wat gemberpoeder – 1 el sojasaus – 1 el sake – enkele druppels sesamolie – 1/2 tl mirin – peper – zout – 3 el rijstmeel

18 wonton of gyoza vellen

Voor de dipsaus: 2 el sojasaus – 2 el rijstazijn – een mespunt wasabipoeder of wasabipasta.

Hoe maak je het?

Snipper de ui heel fijn. Snijd de shiitake in kleine stukjes. Meng met het gehakt. Voeg de overige ingrediënten toe. Roer alles goed door.

Maak de deegvelletjes aan de rand wat nat met water.
Shumai - deegvelletjes bevochtigenVul de deegvelletjes met een eetlepel van het gehaktmengsel en vouw de velletjes rond de vulling.
Shumai - vulling op deegvelletjes
Vormen shumaiZet ze in een stoommandje. Om het plakken tegen te gaan, kan je de shumai op koolbladeren plaatsen. In mijn stoomoven hadden ze een 25-tal minuten nodig om klaar te stomen.
Vormen shumaiServeer de shumai warm met een dipsaus, gemaakt van sojasaus, rijstazijn en wat wasabi. Haal die stokjes boven en smullen maar.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *