Tokyo culinair – sushi en zoveel meer


Op ontdekking in Japan: Tokyo – Hakone – Kyoto.

Ik ben alweer enkele dagen terug in het land en geniet nog na van een inspirerende culinaire en culturele reis naar Japan. Wat een ervaring! Van Tokyo naar Hakone. Van Hakone naar Kyoto. En dan weer terug naar Tokyo.

3 steden. 3 belevingen.

Tokyo culinair.

Vandaag neem ik je mee naar Tokyo voor een culinair tripje. Ik heb mijn ogen daar flink de kost gegeven. En ook mijn smaakpapillen natuurlijk. Van honger zal je niet gauw omkomen in de straten van Tokyo. Je vindt er het ene restaurantje na het andere. Soms verscholen achter een ondoorzichtige schuifdeur met gordijnen ervoor. Dan weer op de kelderverdieping van een gebouw. Zelfs ondergronds, in de metrostations, zijn er talloze gezellige eetgelegenheden en winkels.

Yakitori.

Zo belandde ik de eerste avond in een typisch yakitori restaurantje, waar alles op een stokje geserveerd werd. Niet enkel de klassieker: kippenblokjes met stukjes lente-ui ertussen. Maar ook verrassende stokjes met ginkonoten, asperges, aubergines, kippenlever (niet mijn ding) en zelfs maagspier! Wat gaf dat een eigenaardig mondgevoel.

Tokyo culinair - yakitori - maagspier en kip met wasabi

Op een stokje – stukjes maagspier en kip met wasabi

Japans ontbijt.

De eerste ochtend in Tokyo bleef ik gelukkig gespaard van een jetlag en kon ik volop genieten van een Japans ontbijtbuffet.

Tokyo culinair - Japans ontbijt

Zacht eitje in lichte bouillon

Met misosoep, een kom rijst, een stukje gerookte vis, een zacht eitje in een lichte bouillon, udonnoedels of sobanoedels met sojasaus, gepekelde groenten en zeewier.

Tokyo culinair - Japans ontbijt

Bij het ontbijt: rijst, gerookte vis, gefermenteerde groenten

Een traditioneel Japans ontbijt. En dat allemaal met stokjes gegeten.

De Tsukiji vismarkt.

Na het ontbijt trok ik naar de populaire Tsukiji vismarkt. Ik kwam ogen tekort. Kraampjes met vis, vis, vis.
TsukijiMannen die van hun noedelsoep slurpen aan de toog van de vele eetkraampjes.

Tokyo culinair - Wasabiwortel

Wasabiwortel

Ik zie echte wasabiwortel liggen, gedroogde bonito, zeewier in alle soorten. En ja, sushi.
Tsukiji - sushiIk geniet er van sushi.
Maar jammer genoeg niet bij Jiro, hét sushirestaurant van Tokyo (3*). Misschien zag je de documentaire ‘Jiro dreams of sushi’. Een verhaal over passie en streven naar perfectie.

Wat me opvalt is, dat er in Japan vooral nigiri sushi geserveerd worden en eenvoudige maki met tonijn. Heerlijk. Vers. Puur.
Buiten de buurt van de vismarkt, tref ik opvallend weinig sushi restaurants. Alvast veel minder dan in de Leuvense Muntstraat. Er zijn wel heel veel noedelbars.

In de namiddag bezoek ik het keizerlijk paleis, geniet ik van de bloeiende cherry blossoms en bewonder de vrouwen in kimono.

Tokyo - traditionele klederdracht

Naar de Japanse kookles.

’s Avonds heb ik een kookworkshop geboekt bij een lieve, Japanse dame Miyuki Suyari. Ik leer er veel bij over dashi, miso en we maken decoratieve sushi in de vorm van een bloem en een kikker.
Workshop Tokyo

Tokyo culinair - decoratieve sushi en misosoep

Decoratieve sushi en misosoep

En ook een heerlijk dessert met tofu en matcha. Ik proef er ook van een typisch Japans snoepje, wagashi. Wagashi wordt gemaakt van zoete, rode, azuki bonen en wordt met de handen gevormd tot prachtige kunstwerkjes. Het heeft wat weg van de smaak van marsepein.

Kappabashi-dori= 1 kilometer kookwinkels.

Tokyo culinair - Kappabashi-dori

Kappabashi-dori = 1 kilometer kookwinkels

De volgende dag in Tokyo valt echt in het water. Bakken regen. Van ’s morgens tot ’s avonds. De wandeling in Ueno Koen park gebeurt op een drafje. Jammer, want de bloesems van de Japanse kerselaars staan er weelderig in bloei.
Cherry blossomDan maar gaan schuilen in Kappabashi street. Niet 1 kookwinkel, maar 1 kilometer kookwinkels langs beide zijden van de straat.
Een té grote verleiding voor een foodie. Hier vind je werkelijk ALLES.

Tokyo culinair - Kappabashi-dori

Ontelbare kookwinkels in Kappabashi-dori

Gelukkig was mijn koffer bij aankomst maar halfvol. 🙂

Tokyo culinair - noedelsoep

Udon noedelsoep

Na het shoppen beland ik helemaal verkleumd en hongerig in een klein, gezellig restaurantje en slurp er van een kom dampende soep met veel groentjes en dikke udon noedels.
Hoe zalig is dat.

Tokyo, stad van high-in-the-sky-buildings. Hoofdstad van Japan en 1 van de grootste metropolen van de wereld. Je wist me te verleiden met je lekker eten, miljoenen vriendelijke mensen, netheid, prachtige tempels en shrines, uitgestrekte parken, gigantische winkelcentra, flitsende lichtreclames.

Tokyo by night

Tokyo by night

Wil je ook eens proeven van de Japanse keuken? Schrijf je dan snel in voor de workshop Japans koken. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *