Rabarbertaartjes met abrikoos


Lekkers met zomerfruit. Rabarbertaartjes met abrikoos.

Ik hou van die zomerse temperaturen.
Ik hou van het zomerfruit waar je nu overvloedig van kan smullen. Knalrode aardbeien, zelfs uit mijn eigen tuin!  Blozende abrikozen en nectarines. Lekkere meloenen waar je de zon in proeft. Friszure rabarber.
En zelfgebakken taartjes met zomerfruit maken me helemaal happy.

Ik bakte deze namiddag deze rabarbertaartjes met abrikoos. De taartjes zijn gemaakt van een koekjesdeeg. Voor de vulling mengde ik een moes van rabarber en abrikozen onder smeuïge mascarponekaas. Daarbovenop kwam nog een gekarameliseerde abrikoos.
Rabarbertaartjes met abrikoos
Ziezo, ik kan nu genieten van een lekker taske koffie met een zelfgebakken rabarbertaartje.

Ook zin gekregen om deze rabarbertaartje te bakken? Zo maak je ze.

Wat heb je nodig voor 8 rabarbertaartjes met abrikoos?

Voor het taartdeeg: 200 g bloem + wat extra – 80 g bloemsuiker – 30 g amandelmeel – 120 g koude boter, in kleine stukjes – snuf zout – 1 klein ei, losgeklopt.

Voor de rabarber-abrikozenmoes: 3 stengels rabarber – 4 abrikozen – zeste van een halve sinaasappel – sap van een halve sinaasappel – 75 g suiker – 250 g mascarpone

Voor de chocoladebodem: 150 g donkere chocolade – een klontje boter

Voor de afwerking: 4 abrikozen, doormidden gesneden – een klontje boter – 2 el suiker – 2 el  sinaasappelsap – enkele blaadjes munt of citroenmelisse

Hoe maak je het?

Het taartdeeg.

Meng de bloem met de bloemsuiker, het amandelmeel  en een snuifje zout. Verdeel er de boter in kleine blokjes onder. Doe er een klein losgeklopt eitje bij.

Kneed in een keukenrobot of met je handen het deeg kort door tot je een zachte deegbal krijgt.

Laat het taartdeeg een uurtje rusten in de koelkast.

De rabarber-abrikozenmoes.

Verwijder de stugge draden van de rabarberstengels. Snijd de rabarber in stukken van 3 cm lang en 1 cm breed. Ontpit de abrikozen en snijd elke helft in 4 stukjes.

Meng de rabarberstukjes met de stukjes abrikozen en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Doe er de sinaasappelzeste, de suiker en het sinaaasappelsap bij. Rooster het fruit in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 15 à 20 minuten tot het fruit helemaal zacht is. Schep de rabarbermoes in een kom en laat de moes afkoelen.

Snijd ondertussen de overige abrikozen doormidden. Haal de pit eruit. Stoof de halve abrikozen, met de snijkant naar beneden, aan in wat boter. Strooi er suiker over en bevochtig met wat sinaasappelsap. Laat de abrikozen gedurende een 5-tal minuten karameliseren.
Rabarbertaartjes met abrikoos - gebakken abrikoos
Meng de afgekoelde rabarber-abrikozenmoes, zonder het vrijgekomen sap, onder de mascarpone. Voeg indien nodig wat extra sap toe. Zet koel weg.
Rabarbertaartjes met abrikoos - mengenmascarpone
Gesmolten chocolade.

Smelt de chocolade met een klontje boter op een laag vuurtje. Zet weg.

Taartenbak.

Haal het taartdeeg uit de koelkast en verdeel het in 8 porties. Rol het deeg met een deegrol op een bebloemd oppervlak uit tot 2 mm dikte.

Leg het taartdeeg in de taartvormpjes en schik het deeg er mooi in. Snijd het overtollige deeg weg.

Bak de taartjes in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 à 20 minuten tot ze krokant zijn en de keuken naar koekjes ruikt.

Laat de taartjes goed afkoelen.

De afwerking.

Borstel de gesmolten chocolade over de taartbodem en de zijkanten van de taartjes. Zo worden de taartjes niet wak door de vochtige vulling. En het maakt de taartjes extra lekker.

Rabarbertaartjes met abrikoos - chocolade op bodemSchep de rabarbermoes op de taartjes. Schik er in het midden een half abrikoosje op. Werk eventueel af met een blaadje munt of citroenmelisse.

Veel bakplezier!


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest16Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *