Mei Plasticvrij, zo draag ik mijn steentje bij


Over Mei Plasticvrij & gefilterd water.

Mei Plasticvrij is een actie die ons bewust maakt van ons plasticverbruik (en dat is wel wat) en nuttige tips geeft om in het huishouden, op het werk en in de vrije tijd plasticvrijer te leven.

Een heel eenvoudige en haalbare tip is om geen waterflessen meer te gebruiken en over te stappen op kraantjeswater.

Ik heb al stappen in de goede richting gezet, want ik koop al een tijdje geen mineraal water meer in flessen.

We drinken hier thuis al een poosje water ‘uit de kraan’. Maar op het werk, bijvoorbeeld, vond ik dat niet zo handig. En doordat het water in het Leuvense behoorlijk hard is, vond ik het ook niet geschikt om zo te gebruiken in mijn stoomoven of koffiezetapparaat.

Daarom zijn we al geruime tijd overgeschakeld van kraantjeswater naar het gefilterd Brita-water.

Er wordt gezegd en geschreven dat waterfilterkannen de hoeveelheid kalk verminderen en ook metalen en andere geur-en smaakverstorende stoffen uit het water filteren. Dat wou ik toch even zelf kritisch testen. Ik deed de kalktest door 2 kookpotten met een zelfde hoeveelheid water te vullen en dan te laten uitkoken. De linkse pot was gevuld met kraantjeswater, de rechtse met gefilterd water. Na het koken was de kalkaanslag bij het gefilterd water zo goed als nihil, terwijl er in de andere pot toch behoorlijk wat kalkaanzet was.
Brita - de kalktestDus voortaan gebruik ik mijn Brita-kannen hier thuis, op het werk en in mijn kookstudio. Ze ogen zelfs mooi op mijn gedekte tafel.
Mei Plasticvrij gefilterd water Brita
Zo leven we, niet alleen in mei, plasticvrijer. 🙂

Kraantjeswater versus gefilterd water.

Het verschil tussen kraantjeswater en gefilterd water, inclusief een smaaktest, kwam jaren geleden al aan bod in het Radio 2 programma ‘De Inspecteur’.

Een interessant artikel dat je hier kan lezen.

Is gefilterd water gezonder? Neen. Enkel als het water door loden of koperen leidingen passeert, is het gezonder om gefilterd water te drinken. De filter haalt zware metalen uit het water.

Is gefilterd water lekkerder? Ik vind van wel. En dat vond ook de watersommelier, die de smaaktest deed. Hij haalde het ongefilterd kraantjeswater er zo uit. Het verschil in smaak tussen het gefilterd kraantjeswater en het flessenwater was echter verwaarloosbaar.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *