Pittige linzenballetjes
Balletjes. Ze doen het goed als aperitiefhapje, in de soep of bij een pasta. Iedereen lust ze. Maak ze van vlees of vis.
Of lekker vegetarisch, zoals deze linzenballetjes met een exotische twist. Dat is eens iets anders dan die typische gehaktballetjes.
Deze balletjes zijn een tikkeltje pikant door de Thaise currypasta. Ze zitten bomvol smaak en zijn gemaakt met gezonde ingrediënten, zoals noten, haver, peulvruchten en verse kruiden. Maak deze linzenballetjes van droge linzen, die je zelf kookt. Dat geeft de balletjes de juiste structuur.
Linzen zijn er in alle kleuren van de regenboog. De bruine linzen kan je ook vervangen door gele, oranje of groene linzen.
Wat heb je nodig voor 16 linzenballetjes?
50 g gezouten pindanoten – 30 g gedroogde tomaten op olie – 2 el van deze olie – 15 g Thaise rode currypasta – 10 takjes verse koriander – 125 g ongekookte, droge linzen (bruin, rood, groen of geel) – 50 g havervlokken – sap van een halve limoen of citroen
Olie om te bakken.
Hoe maak je het?
Kook de linzen gaar in 400 ml water. Kook ze zeker 45 minuten. Ze moeten heel zacht zijn. Voeg zo nodig extra water toe.
Hak de pindanoten fijn samen met de havervlokken.
Hak de koriander fijn.
Pureer de gekookte linzen samen met 2 eetlepels van de olie van de zongedroogde tomaten.
Meng er de overige ingrediënten onder. Voeg het sap van een halve limoen of citroen toe.
Maak kleine balletjes, ter grootte van een pingpongballetje.
Bak de linzenballetjes goudbruin in een pan met olie.
De linzenballetjes kunnen ook in de oven gebakken worden gedurende 15 minuten op 180°C – heteluchtstand.
Ze zijn dan wel droger dan de in olie gebakken balletjes.
Serveer ze warm of koud met een chilisaus of een kruidig yoghurtsausje.
Receptinspiratie: Koken met kleur / Joke Boon