Paella met pijlinktvis


Joehoe, binnenkort maak ik een rondreisje doorheen Zuid-Spanje. Om al in de juiste sfeer te komen, zette ik nog eens paella op tafel. Paella is zonder twijfel het bekendste gerecht uit Spanje. Het vindt zijn oorsprong in de regio Valencia. Daar begonnen de Moren al in de 8ste eeuw met het verbouwen van rijst. Om hun honger te stillen, tijdens het werken op het land, maakten ze een rijstmaaltijd klaar met producten die op het land te vinden waren, zoals kip of konijn. Toen paella ook populair werd in de kustgebieden voegde men er vis en schaaldieren aan toe.

Eigenlijk kan je een paella maken naar je eigen smaak. En met ingrediënten die in je keuken voorradig zijn. Ik maakte deze paella met kip, gamba en verse pijlinktvis. En met veel groentjes. Sjalot, rode paprika, tomaat, wortel, boontjes en erwten. Chorizo en mosseltjes had ik niet in huis. Maar die zijn ook lekker in een paella.

Saffraan is onmisbaar in een paella. Het geeft de paella zijn mooie kleur en subtiele smaak. Saffraan wordt niet alleen in de zuiderse landen geteeld. Ook in België zijn er een aantal telers van saffraankrokussen. Belgische saffraan, wij mogen daar fier op zijn.

Wist je dat het maken van een paella een typisch zondagse bezigheid is in Spanje? En het zijn dan meestal de mannen die in de keuken aan de slag gaan om deze heerlijke rijstmaaltijd klaar te maken. Dus mannen, waar wachten jullie nog op? Met mijn receptje lukt het zeker.

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
1 sjalotje – 1 rode puntpaprika – 2 teentjes look – 1 tomaat of enkele kleine trostomaatjes – 100 gr erwtjes (diepvries) – 100 gr groene boontjes – 1 wortel – 1 kipfilet – 200 gr gamba of scampi – 150 gr pijlinktvis – olijfolie – 5 dl kippenbouillon – een glas witte wijn – 250 gr paella rijst (type bomba)
Kruiden: enkele saffraandraadjes – cayennepeper – paellakruiden – grof zout – paprikapoeder – kurkuma – kippenkruiden
Voor de afwerking: enkele takjes platte peterselie – enkele partjes citroen

TIP – maak een saffraanbouillon door de saffraandraadjes een tijdje te weken in wat warme bouillon. Zo geven ze meer smaak en aroma’s af.

Een paella maak je in een platte paellapan. Heb je geen paellapan, dan kan je ook een wokpan gebruiken.

Hoe maak je het?
Snipper het sjalotje fijn. Pers de look. Verwijder de zaadlijst uit de paprika en snijd de paprika in stukjes. Snijd de tomaat of de trostomaatjes in kleine blokjes. Schil de wortel en snijd hem in kleine blokjes. Snijd de uiteinden van de boontjes.
Snijd de kip in blokjes en kruid ze goed met kippenkruiden, kurkuma, paprikapoeder, peper en zout.
Pel en ontdarm de gamba’s.
Snijd de pijlinktvis in ringen. Houd de tentakels op z’n geheel.
De mise-en-place is klaar.
Nu kan je beginnen met de bereiding.
Kook de boontjes. Vul een ruime kookpot met gezouten water en kook de boontjes zonder deksel beetgaar. Giet de boontjes af en spoel ze met koud water. Zo behouden ze hun groene kleur.
Bak ondertussen de kippenblokjes in wat olijfolie aan tot ze gaar zijn. Schep ze uit de pan en houd ze warm. Bak de gamba’s ook aan en schep ze uit de pan. Houd ze warm. Bak tenslotte de pijlinktvis aan. Je ziet de tentakels mooi opkrullen tijdens het bakken. Schep de inktvis uit de pan en houd ze warm.

De kippenblokjes, gamba’s en pijlinktvis voegen we straks opnieuw toe aan de paella.
Doe extra olijfolie in de paellapan en stoof het gesnipperde sjalotje glazig aan. Voeg de paprikablokjes en de wortelblokjes toe. Stoof ze even mee aan. Voeg de geperste look toe en dan de rijst. Bak de rijst aan totdat elk rijstkorreltje bedekt is met een laagje olijfolie. Blus met de saffraanbouillon, de witte wijn en de warme kippenbouillon. Voeg de kippenbouillon deel per deel toe. Check de garing van de rijst. Na ongeveer 15 minuten voeg je de gekookte boontjes en de erwtjes toe. Schep ze onder de rijst zodat ze goed warm worden.
Voeg ook de kippenblokjes, de gamba’s en de stukjes pijlinktvis toe. Zet het vuur af en dek de paellapan nog 10 minuutjes af met aluminiumfolie. In die tijd kunnen de smaken zich verder ontwikkelen.
Snijd ondertussen de citroen in schijven en snipper de peterselie fijn.
Werk de paella af met de citroenpartjes, de gehakte peterselie en wat grof zeezout.
Smakelijk.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *