Gyoza 6


De Japanse keuken. Waar denk je dan aan? Wellicht aan sushi, hét nationale gerecht van Japan. Sushi kennen we ondertussen allemaal. Maar de Japanse keuken heeft nog meer lekkers te bieden. Heerlijk geurende soepen, krokante tempura van groentjes, verrukkelijke noedelgerechten,…
Vandaag leer ik jullie lekkere gyoza maken.


Gyoza zijn in de pan gebakken Japanse dumplings. Een deegvelletje, meestal gevuld met een hartige mix van gehakt en smaakmakers uit de Japanse keuken. Gyoza zijn snel klaar – eens je de handeling van het vouwen te pakken hebt. Een lekkernij, als hapje of als voorgerecht.
Zullen we een klein stapje in de Japanse keuken zetten?


Wat heb je nodig?
Voor een 30-tal gyoza
200 gr gemengd gehakt (ik gebruikte een mengeling van kalfs-en varkensgehakt) – 200 gr groene kool – 3 lente uitjes – 2 teentjes look – 1 stuk gember (2cm) – ½ chilipepertje, zonder zaden – 1 eiwit – 1 tl sesamolie – 1 el Japanse sojasaus – 1 tl mirin – enkele eetlepels dashi – arachideolie om in te bakken
1 pakje gyozavellen
Voor de dipsaus: 4 el sojasaus – 4 el rijstazijn – sap van een halve limoen


Hoe maak je het?
Snijd de groene kool in julienne, snijd de lente uitjes fijn, snipper de look, rasp de gember, snijd het chilipepertje fijn.
Bak het gehakt met de groenten en de kruiden kort aan.
Voeg sesamolie, sojasaus, mirin en 1 eiwit toe en mix tot een dikke pasta.

Laat even afkoelen.
Nu kan je beginnen met het vullen van de dumplings.
Leg een deegvelletje in je handpalm. Schep er een klein lepeltje van de vulling op.

Maak de randen van het deegvel nat met wat water.

Vouw het deegvel aan de bovenkant in plooien toe en druk goed aan.


Werk zo verder tot alles is opgewerkt. Met deze vulling kan je zo’n 30 dumplings maken.
TIP Met een dumpling cube gaat het vouwen 4 keer zo snel.


Bak en stoom de gyoza. Verwarm hiervoor een pan met arachideolie. Bak de dumplings langs 1 zijde krokant aan. Draai ze om en bak ze ook krokant aan de andere zijde.

Blus met dashi.

Zet een deksel op de pan en stoom de gyoza verder gaar tot alle vocht verdwenen is.


Maak de dipsaus – meng hiervoor sojasaus met rijstazijn en limoensap.

Serveer de gyoza met de dipsaus.
Itadakimasu! (=eet smakelijk)

Wat vind je in de Japanse keukenkast?
Dashi  is Japans voor bouillon. De bouillon wordt getrokken van kombu (zeewier) en bonito (gedroogde tonijnvlokken). Je koopt het meestal in poedervorm en voor de bereiding los je het op in warm water.
Mirin is Japanse zoete rijstwijn
Japanse sojasaus (shoyu) is een saus bekomen door fermentatie gedurende 6 maanden van water en een gelijke hoeveelheid sojabonen en tarwe.
Rijstazijn is azijn gemaakt van gefermenteerde kleefrijst en water. Vaak wordt er ook tarwe of sake aan toegevoegd.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

6 Gedachten over “Gyoza