Moussaka met courgette en paprika


Moussaka met extra veel groenten

Ik ben dezer dagen helemaal ondergedompeld in de Griekse keuken. In september starten de kookworkshops weer. Om in vakantiesfeer te blijven beginnen we met de workshop Griekse mezze. Moussaka, fasolada, kolokithopita, souvlaki, tzatziki, keftedes, spanakopita,… dat wordt hier allemaal volop uitgetest en geproefd.

Moussaka is zonder twijfel het populairste gerecht uit de Griekse keuken. Het is een overheerlijke ovenschotel gemaakt van gegrilde aubergines en aardappel, overgoten met een gehakt-tomatensaus en een bechamelsaus.

Ondertussen bestaan er vele varianten van dit typisch Grieks gerecht. Deze moussaka is er een met extra veel groenten. De aardappelen zijn vervangen door plakjes courgettes. Inspiratie voor het recept vond ik in een KOOK tijdschrift en ik had er meteen zin in. Ik maakte een versie met gegrilde aubergines, courgettes en paprika’s. Om van te blijven smullen!

Moussaka met courgette

Wat heb je nodig voor deze moussaka met courgette en paprika?

voor 4 personen

Griekse olijfolie – 500 g lamsgehakt (of runds- of varkensgehakt) – 2 aubergines – 2 courgettes – 2 puntpaprika’s – 3 teentjes look – enkele takjes verse oregano – enkele takjes verse tijm – 1/2 plantje verse basilicum – 4 el harissa – snuifje kaneel – 400 g tomatenblokjes – 1 klein doosje tomatenpuree – 100 g pecorino, geraspt

Voor de bechamelsaus: 30 g boter – 40 g bloem – 6 dl melk – 50 g Parmezaanse kaas, geraspt – nootmuskaat – peper – zout

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200°C – heteluchtstand.

Snijd de aubergines en courgettes in de lengte in plakken. Snijd de paprika’s in ringen. Schik de groenten op de bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie. Kruid de groenten met peper en zout. Laat ze gedurende een 20-tal minuten garen in de oven.

Bak ondertussen, in een pot met een scheut olijfolie, het gehakt rul en bruin aan . Roer er de harissa door en kruid met peper, zout en kaneel. Voeg de tomatenblokjes toe en de geplette teentjes look, oregano, tijm en basilicum. Laat de saus een kwartiertje sudderen.

Maak de bechamelsaus. Smelt de boter in een pot. Roer er de bloem door en laat dit droog bakken tot je een koekjesgeur ruikt. Roer er met een garde beetje bij beetje de melk door tot de saus gebonden is. Roer er de parmezaan door en breng de saus verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Haal de geroosterde groenten uit de oven. Schik de groenten in een ovenschotel. Begin met een laagje tomatensaus. Leg daarop een laag courgette en paprika. Schep hierop een laag van de bechamelsaus. Voeg dan een laag aubergine toe. Ga zo verder tot de ovenschotel helemaal gevuld is. Eindig met een laag bechamelsaus en rasp hier de pecorinokaas over.

Zet de ovenschotel opnieuw gedurende 30 minuten in de oven. Werk de moussaka af met verse tijm, oregano en basilicum.

Serveer deze moussaka eventueel met Griekse pasta.

Smakelijk!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *