Miso ramen met soja eieren


Miso ramen met soja eieren. Een Japans soepje bomvol umami.

Snak je naar een kommetje comfort food op deze grijze dagen? Dan is dit Japans soepje bomvol umami ideaal. En je hoeft er je deur niet voor uit, want deze miso ramen met soja eieren maak je makkelijk zelf. Ramen bestaat uit een lekkere bouillon, tare (=extra smaakmaker), noedels en toppings.

Miso-ramen

De bouillon is het belangrijkste onderdeel van lekkere ramen. Dat kan een vette vlees- of kippenbouillon zijn of een krachtige bouillon van paddenstoelen of groenten. Voeg aan de gekookte bouillon een smaakmaker (=tare) toe, in dit geval misopasta met dashi. Kies je noedels bijvoorbeeld van die lekkere, dikke udon noedels met een stevige beet. Werk je miso ramen tenslotte af met enkele toppings. Denk aan lente-uitjes, paksoi, spinazie, shiitake, edamame of sojascheutjes. Als je daarbij nog een zachtgekookt, in soja gemarineerd eitje, serveert, heb je een heerlijk kommetje maaltijdsoep om van te slurpen.

Dit soepje brengt me terug naar Tokyo, april 2017. Eén van die dagen in Tokyo viel echt in het water. Bakken regen. Van ’s morgens tot ’s avonds. De wandeling in Ueno Koen park gebeurde op een drafje. Jammer, want de bloesems van de Japanse kerselaars stonden er weelderig in bloei.

Dan maar gaan schuilen en shoppen in Kappabashi street, met 1 kilometer (!) kookwinkels langs beide zijden van de straat. Onnodig om te zeggen dat die verleiding te groot was voor een foodie als ik. Na het shoppen belandden we helemaal verkleumd en hongerig in een klein, gezellig restaurantje en slurpten er van een kom dampende soep met veel groentjes en dikke udon noedels. Hoe zalig was dat. Ik moet er telkens aan terug denken als ik ramen eet.

De gerechten uit de Japanse keuken zijn verslavend lekker. En dat komt vooral omdat ze een hoog umami gehalte hebben. In het Japans betekent dit letterlijk ‘lekker / hartig’. Het is de vijfde smaak naast zoet, zuur, zout, bitter. Typische Japanse producten die veel umami bevatten zijn sojasaus, misopasta, bonitovlokken, zeewier,… Het zit onder andere ook in tomaten en Parmezaanse kaas. Als je eraan denkt, komt het water je toch spontaan in de mond.

Wil je meer van de Japanse keuken ontdekken? Check mijn agenda met de open kookworkshops. De Japanse kookworkshop én de sushi workshop wordt meerdere keren per jaar georganiseerd.

Miso ramen recept

Miso ramen met soja eieren

Miso ramen met soja eieren. Een Japans soepje vol umami smaak. Ideaal voor koude dagen.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang Soep
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

Krachtige groentebouillon

  • 2 el olie
  • 4 grote uien
  • 1 stengel prei
  • 4 stengels selder
  • 60 g gember
  • 2 teentjes look
  • 6 gedroogde shiitakes
  • 2 steranijs
  • 1 tl korianderzaad
  • 100 ml sojasaus
  • 1 tl suiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 chilipepertje

Soja eieren

  • 4 eieren
  • 100 ml sojasaus
  • 50 ml mirin
  • 100 ml water
  • 1 el geraspte gember

Tare

  • 20 g gember
  • 150 ml dashi (vers gemaakt of kant-en-klaar poeder)
  • 100 g lichte misopasta

Toppings en noedels – naar keuze

  • groenten: lente-uitjes, paksoi, shiitake, sojascheuten, edamame
  • sesamzaad, furikake, koriander
  • udonnoedels

Bereidingswijze
 

Krachtige groentebouillon

  • Schil en snijd 4 grote uien doormidden. Snijd 1 stengel prei in de lengte door. Spoel de prei en snijd de stengel in 4.
  • Verwarm 2 eetlepels olie in een kookpot. Bak de halve uien aan, tot ze bruin zijn en lekker ruiken. Voeg de prei toe. Bak ook mee aan tot bruinkleurig en geurig.
  • Snijd de stengels selder doormidden. Voeg toe aan de uien en prei. Voeg ook 60 gram in stukken gesneden gember toe en 2 teentjes look. Doe de gedroogde shiitakes erbij en voeg 1.5 l koud water toe. Voeg de korianderzaadjes en de steranijs toe. Voeg de sojasaus, suiker, het zout en het chilipepertje toe en breng de bouillon zachtjes aan de kook.
  • Laat de bouillon gedurende een half uur zachtjes koken. Zet het vuur af en laat volledig afkoelen. Zeef dan de bouillon.

Soja eieren

  • Maak ondertussen de soja-eieren. Kook de eieren 6 ½ minuten. Koel af. Pel ze.
  • Meng sojasaus, mirin, water en de geraspte gember onder elkaar. Voeg de gepelde eieren toe aan de marinade. Laat de eieren minstens 1 uur marineren.

Noedels

  • Kook, vlak voor het serveren, de noedels volgens de instructies op de verpakking.

Tare

  • Maak de tare. Warm de dashi op en meng er de misopasta onder. Rasp er de gember bij.

Afwerking

  • Zorg dat de bouillon heel warm is. Doe de tare in de soepkom. Schep er de bouillon bij. Dan de noedels en voeg de toppings naar keuze toe. Garneer met de soja-eieren.

Tips&tricks

Dashi is een bouillon gemaakt van kombu (=zeewier) en gedroogde bonitovlokken (=tonijn). Je maakt het zelf of je koopt het poeder kant-en-klaar in zakjes.
Als je deze miso ramen helemaal vegetarisch wil maken,  vervang je de bonitovlokken door gedroogde paddenstoelen.
Voor een vegan ramen, laat je de soja eieren achterwege. Je kan tofu marineren in sojasaus en bij het soepje serveren.
Mirin is Japanse zoete rijstwijn. Echte mirin krijgt zijn zoetheid door gisting. Zonder toevoeging van suiker. Goedkope mirin bevat vaak wel suiker.
Trefwoord Japans soepje, miso ramen, ramen, soja eieren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept