Maatjes met groentesalsa en gel van citroenmelisse 2


Maatjes met groentesalsa en gel van citroenmelisse. Een hapje om de zomer in te zetten.

Ze zijn er weer, de maatjes. Enkele dagen geleden, op 16 juni, ging het maatjesseizoen voor dit jaar officieel van start. Van zodra de maatjes of maatjesharingen een voldoende hoog vetgehalte hebben, mogen ze gevangen worden. Een moment waar menig maatjesliefhebber naar uitkijkt. Klassiek worden de maatjes gegeten met gesnipperde ui. Mag het iets meer zijn? Dan is dit een lekker, fris hapje dat de liefhebbers van maatjes zeker zal kunnen bekoren: maatjes met groentesalsa en gel van citroenmelisse.

Maatjes met groentesalsa en gel van citroenmelisse

Deze maatjes zijn gevuld met een zoetzure groentesalsa van edamame, komkommer en appel. Deze groentesalsa is op smaak gebracht met sushi azijn. Daarbij komt een gel van citroenmelisse, die goed past bij het romige en het vette van de maatjes. Citroenmelisse groeit weelderig in mijn kruidentuin. En tijdens het plukken nam ik ook nog wat blaadjes en een mooie bloem van de Oost-Indische kers en een takje kleine, witte bloemetjes van koriander mee voor de afwerking van dit gerechtje.

Een tip voor de sushi liefhebbers: maatjes zijn ook heerlijk in een sushi. Sushi hoeft immers niet altijd met zalm of tonijn te zijn. Het zoet-zuur-zoute van de sushirijst gaat goed samen met de zilte, romige smaak van de maatjes. Echt lekker.

Wie maakt deze maatjes met groentesalsa en gel van citroenmelisse? Het is een ideaal hapje om de zomer in te zetten. Nog ideetjes nodig? Volgende week zaterdag maken we tijdens de workshop ‘hapjes voor je tuinfeest’ lekkere easy peasy hapjes die je vooraf kan maken en die je makkelijk uit het vuistje kan eten. Weinig afwas, weinig stress, heel veel fun. Smakelijke tapas, koude soepjes, hartige en zoete hapjes. Kortom, tuinfeest-food waarin je de zomer proeft.

Maatjes met groentesalsa en gel van citroenmelisse Recept

Maatjes met groentesalsa en citroenmelisse

Ze zijn er weer. De maatjes. Dit is een lekker fris hapje voor de liefhebbers van maatjes. Maatjes met groentesalsa en gel van citroenmelisse.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min
Gang amuse, aperitiefhapje
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 maatjes
  • 50 g edamame uit de peul (Japanse sojabonen)
  • 50 g komkommer
  • 50 g appel
  • 2 el sushi azijn
  • 1/2 rode chilipeper
  • 1/2 rode ui
  • peper
  • zout

Gel van citroenmelisse

  • 35 g citroenmelisse
  • 1 dl lichte room
  • 1 dl water
  • 1/4 blokje kippenbouillon
  • 1/2 limoen
  • 2 kleine gelatineblaadjes (3.3 gram)
  • peper
  • zout

Bereidingswijze
 

Gel van citroenmelisse

  • Pluk de blaadjes van de citroenmelisse.
  • Warm de room op met het water en 1/4 blokje kippenbouillon.
  • Doe de blaadjes van de citroenmelisse erbij en laat gedurende 5 minuten zachtjes koken.
  • Week ondertussen de gelatineblaadjes in koud water.
  • Mix de room met de citroenmelisseblaadjes fijn. Voeg het sap van een halve limoen toe. Kruid met peper en zout . Ik deed er 7 draaien van de pepermolen en 2 draaien van de zoutmolen in.
  • Verwarm het mengsel opnieuw kort en los er de uitgeknepen blaadjes gelatine in op. Roer goed door zodat de gelatine wegsmelt.
  • Vul kleine siliconenvormpjes met het mengsel en laat opstijven in de koelkast. Je kan het mengsel ook in een spuitzak doen en er later toefjes van spuiten.

Groentesalsa voor de maatjes

  • Kook, indien nodig, de edamame in licht gezouten water gedurende 5 minuten. Giet af en spoel met koud water. Zet even opzij.
  • Snijd de komkommer, zonder de zaadlijst, in kleine stukjes.
  • Schil en snijd de appel in kleine stukjes.
  • Meng de edamame, komkommer en appel onder elkaar en doe er 2 eetlepels sushi azijn bij.
  • Snipper het chilipepertje fijn en meng onder de groentevulling.
  • Snipper een halve rode ui fijn en meng dit onder de groentevulling.

Afwerking

  • Snijd de maatjes in 2. Rol ze op.
  • Vul de holte op met de groentesalsa.
  • Schik de maatjes op een mooi bord. Schep of spuit er de gel van citroenmelisse bij. Werk verder af met eetbare blaadjes en bloemetjes.
  • Ik gebruikte de blaadjes en bloemetjes van de Oost-Indische kers, frisse citroenmelisseblaadjes en bloemetjes van koriander.

Tips&tricks

Het maatjesseizoen loopt van midden juni tot september. 
Eet ze vers, dan zijn ze het lekkerst.
Eet ze uit het vuistje of verwerkt in een lekker aperitiefhapje. Verwerk wat zure smaken in je gerecht. Dat past goed bij de romige en vette smaak van maatjes.
Trefwoord maatjes, maatjesharing, groentesalsa, gel van citroenmelisse

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 gedachten over “Maatjes met groentesalsa en gel van citroenmelisse