Kweeperencake met chocoladeganache


Een cake met alles erop en eraan.

’t Is weer voorbij die mooie zomer…
Maar ach, de herfst heeft ook zijn charmes. De bladeren die in rode, bruine, oranje en gele tinten verkleuren en dan voor een prachtig kleurentapijt zorgen in de tuin, het park en het bos. En luidt de herfst ook niet het bakseizoen in?
Ik warmde mijn oven al op en bakte een lekkere cake met een vergeten fruitsoort: de kweepeer.
Stukje kweeperencakeOf is het een kweeappel? De beide namen worden door elkaar gebruikt want soms lijkt de kwee, met zijn grillige vorm, op een peer en soms meer op een appel. Het is nu volop het seizoen van de kweepeer. Ik vond deze vergeten peertjes op de markt, maar misschien heb je wel zelf een kweeperenboom in de tuin staan.
Kweeperen hebben een donzig laagje op de schil. Ze zijn niet lekker om rauw te eten, doordat ze zo hard zijn en nogal wrang smaken. Ze worden pas lekker na het koken of stoven. Dan ontdek je hun honingzoet aroma. Vandaar dat ze vaak verwerkt worden in gelei, compote en zelfs likeuren.
Ik bedacht zelf dit kweeperencake-recept. Ik zocht naar smaakmakers die goed samengaan met peren en stopte amandelmeel en perenadvokaat in de cake. De chocoladetopping en krokant geroosterde amandelschilfers maken deze kweeperencake helemaal af.
Geproefd en goedgekeurd!

Wat heb je nodig voor deze kweeperencake in tulbandvorm?

200 g zelfrijzende bloem – 100 g amandelmeel – 10 g bakpoeder – een snuf zout – 5 eieren – 200 g suiker – 75 g perenadvokaat – 250 g boter – 2 kweeperen (ongeveer 200 g netto zonder schil en zonder klokhuis) – 1 eetlepel citroensap
Voor de afwerking: chocoladeganache en geroosterde amandelschilfers
Voor de chocoladeganache: 150 g donkere chocolade – 125 ml room

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160° hetelucht ovenstand.
Klop de zachte boter met de suiker op tot een luchtig geheel. Dat kan met de handmixer of met een keukenrobot. Ik ben blij met mijn KitchenAid keukenrobot die het zware werk voor mij doet.

Voeg de eieren 1 voor 1 toe bij het boter/suikermengsel en klop goed door. Doe er de perenadvokaat bij of een andere advokaat. Meng er de bloem en het amandelpoeder onder en 1 eetlepel citroensap.

Was en schil de kweeperen. Verwijder het klokhuis en rasp de peren fijn. Als je geen kweeperen kan vinden, kan je deze vervangen door gewone peren. Bijvoorbeeld door een lekkere Conférence van de nieuwe oogst.

Roer de geraspte kweeperen door het cakebeslag. Stort het deeg in de tulbandvorm. Ik gebruik hiervoor een siliconen vorm. Die hoef je niet in te vetten.

Bak de cake gedurende 50 minuten. Check de garing door er met een vork in te prikken. Is de vork droog en plakt er geen deeg meer aan? Dan is je cake klaar. Anders schuif je de cake voor 5 extra minuutjes in de oven.

Laat de cake op een rooster afkoelen. Rooster ondertussen de amandelschilfers in een droge pan (zonder vetstof) tot ze goudbruin kleuren.

Maak de chocoladeganache. Smelt hiervoor, op een zacht vuurtje, de chocolade met de room.
Chocoladeganache over kweeperencakeOvergiet de afgekoelde kweeperencake met de lauwe ganache en strooi er de geroosterde amandelschilfers over.

Staat de koffie klaar? Smullen maar!
Fijne, zoete zondag.

Kweeperencake


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *