Tafelrond, het nieuwste restaurant in Leuven


Preview Days bij restaurant Tafelrond.

Leuven is een nieuw restaurant rijker. Tafelrond opende op 23 augustus 2016 zijn historische deuren. Het restaurant is gevestigd in een 15-e eeuws historisch pand gelegen aan de Grote Markt.
TafelrondVoordien herbergde dit gotische gebouw het huis van de gilden (1479), een schouwburg (1817) en van 1930 tot 2002 was de Nationale Bank erin gevestigd. Met TH4TH, The Fourth, krijgt dit gebouw nu, voor de vierde keer, een nieuwe invulling. De ‘4’ in de naam verwijst naar de lange en rijke geschiedenis van het gebouw. Naast een restaurant groepeert The Fourth ook een designhotel, een ultramoderne opnamestudio, een presentatieruimte en verschillende vergaderzalen.

Investeerder van dit project is Jan Callewaert, CEO van Option. Yannick Bouts staat in voor het algemene management. Een foodie als ik, is natuurlijk vooral geïnteresseerd in wie er achter het fornuis staat in de keuken. En dat is niet minder dan Wouter Van der Vieren, voormalig chef bij Clandestino en Likoké.

Nieuwsgierig en met veel goesting trok ik vorige zaterdag naar Tafelrond in Leuven om eens te gaan proeven van het preview menu van deze chef. Tot eind september kan je de keuken van Wouter Van der Vieren ontdekken tijdens de Preview Days. De plaatsjes voor het diner waren helaas al volgeboekt, maar voor de lunch kon ik nog wel een tafeltje bemachtigen.

De entrée is indrukwekkend. Het gebouw ademt immers historiek uit. Het restaurant heeft een overwegend bruin interieur, wat ik persoonlijk iets minder mooi vind. Alle tafeltjes hebben zicht op de open binnenruimte en ik zat zelf aan een tafeltje met zicht op de keuken (via een glazen raam).

Tijdens de Preview Days serveert Tafelrond een vast menu aan lanceertarieven. Voor een 3-gangen lunchmenu met een aperitief, aangepaste wijnen, water en koffie of thee betaal je slechts 55 EUR. En daarvoor krijg je veel waar voor je geld.

Nippend van het lekkere aperitiefje, een Franse crémant, geniet ik van 2 amuses: een frisse gazpacho en een focaccia met ansjovis en kaas.
GazpachoMet het broodje komt er ook nog een kommetje op tafel gevuld met Vertrijkse sla, een specialiteit van beenhouwerij Van Gramberen. Niet toevallig, want The Fourth wil immers samenwerken met handelaars uit het Leuvense.

IngridHet voorgerecht is een mooi bordje met rauwe zeebaars en fregola, afgewerkt met opgelegde mossel, tomaat BBQ, ratatouille en groene aioli. Heel lekker.
Zeebaars en fregolaHet hoofdgerecht bestaat uit lomo Iberico (Spaans varken), kailan, aubergine, batonetta en garnaal.
Lomo IbericoVoor mij iets te veel vlees en wat te weinig groenten. Maar het vlees is heel mals en smaakvol.

Na het voorgerecht en hoofdgerecht zijn we helaas al aan het eind van de lunch die wordt afgesloten met een dessertje in bruin en oranje.
Abrikoos en duindoornbesAbrikoos & duindoornbes, crème catalane, mascarpone, brioche en chocolade.

De zoetjes bij de koffie waren wel heel suggestief.
Zoetjes bij de koffieEen beetje tipsy, na een aperitief en 2 glazen wijn, wandelen we blij en voldaan het restaurant buiten.

Hier kom ik nog eens terug. Maar dan wel voor een diner, zodat ik nog meer lekkers kan ontdekken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *