Kibbeling met peterseliepuree en remouladesaus


Wie mijn blog al een tijdje volgt, weet dat ik graag met producten uit mijn eigen streek, het Hageland werk. Maar net zo graag proef ik van het lekkers uit andere landen. Toen ik laatst kabeljauwwangetjes zag staan op de bestellijst van mijn visboer was ik meteen nieuwsgierig.
Varkenswangetjes zijn bij ons al goed ingeburgerd. Maar kabeljauwwangen had ik nog niet eerder klaargemaakt of gegeten. Ik heb me laten vertellen dat kabeljauwwangen vroeger regelmatig in de viswinkel te vinden waren. En dat kibbeling, gemaakt van kabeljauwwangen, een populaire Hollandse snack is.
KibbelingDe kabeljauwwangen worden hiervoor gekruid met een speciaal kibbelingkruidenmengsel, door een beslag gehaald en gefrituurd. Omdat kabeljauw een duurdere vissoort is, wordt deze tegenwoordig vaak vervangen door de goedkopere koolvis of wijting.

Tijd voor een uitgebreide test en proeverij in mijn keuken. Op het menu: kibbeling van kabeljauwwangen met peterseliepuree en huisgemaakte remouladesaus.
Maak eerst het kruidenmengsel en het beslag. Terwijl de aardappelen koken, kan je de remouladesaus bereiden. Tijdens het frituren van de kibbeling, werk je de peterseliepuree af.

Kibbeling
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
1 kg kabeljauwwangen (of andere stukken van de kabeljauw of een andere witte vis)
KabeljauwwangenVoor ongeveer 15 gram kibbelingkruiden vijzel en meng je volgende 12 kruiden:  1 eetlepel selderijzout – 1 ½ theelepel mosterdzaad – 20 draaien van de pepermolen – ½ theelepel  cayennepeper of chilipeper – ½ theelepel paprikapoeder – ½ theelepel gemberpoeder – ½ theelepel knoflookpoeder – ½ theelepel nootmuskaat – ½ theelepel korianderpoeder – ½ theelepel kurkuma – ½ theelepel komijn – ½ theelepel fenegriek
Kibbeling kruidenVoor het beslag: 200 g bloem – 400 ml melk – peper – zout – 2 eigelen

Hoe maak je het?
Spoel de vis en dep hem droog. Kruid overvloedig met de kibbelingkruiden en laat een tijdje rusten, zodat alle smaken lekker in de vis kunnen trekken.
Kabeljauwwangen gemarineerdMaak het beslag door alle ingrediënten onder elkaar te mengen.
Kibbeling in deegZet je frituurpan klaar op 180°C. Haal de stukjes vis door het beslag en schep ze in de friteuse. Bak ze goudbruin.
Kibbeling friturenRemouladesaus
Een remouladesaus, niet te verwarren met een tartaarsaus, is een mayonaise waaraan ansjovis, kappertjes, peterselie, dragon en kervel zijn toegevoegd.
Remoulade-saus
Wat heb je nodig?
Voor de mayonaise: 1 eigeel – 1 eetlepel mosterd – 1 dl slaolie – peper- zout – azijn of citroensap
Extra voor de remouladesaus: 3  ansjovissen – 2 eetlepels kappertjes – enkele augurken, in kleine stukjes – een handvol platte peterselie – een handvol kervel – enkele blaadjes dragon

Hoe maak je het?
Start met het maken van de mayonaise. Klop hiervoor een eigeel los met de mosterd. Voeg straalsgewijs en onder voortdurend roeren de olie toe.  Eén eigeel is voldoende om 1 dl olie te binden. Zorg dat het ei, de mosterd en de olie dezelfde temperatuur hebben.
Voeg peper, zout en citroensap of azijn pas aan het einde toe, want die kunnen de binding van de mayonaise verbreken.
Voeg de in kleine stukjes gesneden ansjovis, kappertjes en augurk toe samen met de gehakte peterselie, kervel en dragon. Je homemade remouladesaus is klaar.

Peterseliepuree
Wat heb je nodig?
2 kg aardappelen – een klontje boter – 1 eigeel – peper – zout – nootmuskaat – een bussel platte peterselie

Hoe maak je het?
Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Giet ze af en plet ze met een stamper samen met de boter, een eigeel, peper, zout en nootmuskaat.
Spoel de peterselie. Mix fijn met een beetje melk.
Schep dit onder de puree.

Dien de kibbeling op met de peterseliepuree en je zelfgemaakte remouladesaus. Geproefd en lekker bevonden.

Laat het jullie ook smaken.
Culinaire groetjes,
Ingrid

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *