Japans noedelsoepje met zalm


Bij het begin van het nieuwe schooljaar, start ook ik opnieuw met de kooklessen voor de verschillende verenigingen waarvoor ik als freelancer werk. De kalender voor het najaar is goed gevuld.

Vanaf volgende week toer ik als culinair vormingswerker voor KVLV weer langsheen vele Vlaamse dorpjes. Misschien ontmoeten we elkaar tijdens één van die kookactiviteiten. Voor de kooklessen van dit najaar, bracht KVLV ook 2 nieuwe kookboekjes uit: ‘Alles in een pot’ en ‘Winterkost spécial’.
KVLV kookaanbodDe voorbije weken was ik al druk aan de slag met het uitpluizen en uittesten van de recepten. Over ‘Winterkost spécial’ vertel ik jullie later wat meer. Eerst nog wat genieten van de zomerkost, nu het nog kan. En snelle, zomerse gerechten vind je zeker terug in het kookboekje ‘Alles in een pot‘.

Zoals de titel het doet vermoeden, bundelt het kookboekje tal van recepten, die zoveel mogelijk klaargemaakt worden in 1 pot. Van trage stoofpotjes, heerlijke ovenschotels tot snelle woks en alles-in-1-pot-pasta’s. Koken in 1 pot. Dat wil zeggen: weinig afwas!

noedelsoepje
Soep is het eerste waar ik aan denk bij ‘alles in een pot’. Met dit Japans noedelsoepje met zalm heb je gegeten én gedronken. Een heuse maaltijdsoep met veel groentjes, dikke noedels en een lekker stukje vis. Ik paste het oorspronkelijk recept uit het boekje ‘Alles in een pot’ hier en daar wat aan. Zo verving ik de rijstnoedels door dikke, Japanse udon noedels. En ik gaf de soep nog meer smaak door sesamolie en gemberpoeder toe te voegen. Verder pocheerde ik de zalm in de soep in plaats van hem aan te bakken in een aparte pan. Echt alles in 1 pot: groenten, noedels, vis.

Mijn herwerkt recept voor dit noedelsoepje vind je hieronder. Binnen minder dan een half uurtje kan je het lekker leegslurpen.

Wat heb je nodig voor dit Japans noedelsoepje met zalm?

voor 4 personen
2 preiwitten, 2 wortelen, 1 paksoi, 1 rode chilipepertje, 2 teentjes look, 250 g zalm, 400 g gekookte udon noedels, 2 blokjes groentebouillon, 2 eetlepels arachideolie, 1 eetlepel sesamolie, 2 eetlepels sojasaus, 2 l water, peper, zout, gemberpoeder

voor de afwerking van het noedelsoepje: geroosterde sesamzaadjes, eventueel een blaadje koriander

Hoe maak je het?

Halveer de preiwitten en snijd de prei in fijne halve ringen. Reinig de wortelen en snijd ze in plakjes. Was de paksoi. Snijd de stelen en de bladeren in fijne ringen. Verwijder de zaden en zaadlijsten van het rood pepertje en snijd het pepertje millimeter fijn. Pers de teentjes look.
Verwarm de arachideolie samen met de sesamolie in een kookpot en fruit de knoflook en rode peper kort aan op een laag vuur. Voeg de prei en wortelen toe en bak enkelen minuten mee aan. Voeg de bouillon toe en de sojasaus en laat de soep 15 minuten koken. Voeg de gekookte noedels toe en laat opnieuw 2 minuten koken. Snijd de zalm in stukjes van 3 cm en voeg ze toe aan het noedelsoepje samen met de gesneden paksoi. Laat nog even koken. Breng op smaak met peper en gemberpoeder.
Verdeel het noedelsoepje over de soepkommen en werk het soepje verder af met geroosterde sesamzaadjes. Voor de liefhebbers kan er nog een blaadje koriander bij.

Slurpen maar!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *