Haverrepen met frambozen 2


Zoete zonde.

De recepten van Ottolenghi blazen me keer op keer omver. Hij combineert zoveel smaken in één gerecht dat je smaakpapillen helemaal perplex staan. Ik neem zijn boeken nu meer en meer in de hand om er ideetjes uit te halen. Naast hartige gerechten vind je er een heleboel recepten voor zoetjes, taarten, cakes. En natuurlijk ook het recept van zijn beroemde grote, roze meringues.
Het recept voor deze haverrepen met frambozen komt uit ‘Ottolenghi het kookboek’. De smaak doet denken aan Snickers, waarbij de chocoladelaag vervangen is door een laag frambozenconfituur.
Haverrepen met frambozenDeze haverrepen met frambozen zijn een zoete zonde. Ik ben er verlekkerd op. ’s Morgens meng ik zelfs wat stukjes door mijn havermoutontbijt.

Wat heb je nodig voor deze haverrepen met frambozen?

Voor de bodem: 120 g zelfrijzende bloem – 100 g boter, in blokjes – 60 g fijne suiker – snuf zout – 80 g havervlokken
Voor de vulling: 220 g frambozenjam
Voor de bovenlaag: een mengeling van 280 g noten (amandelen, pecannoten, hazelnoten, paranoten,…), grof gehakt – 75 g boter – 75 g suiker – 40 ml melk – 1 tl vanille-essence

Hoe maak je het?

Verwarm de oven op 170°C. Vet een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm in met boter en bekleed met bakpapier.

TIP – maak het bakpapier nat onder de kraan. Wring het uit en leg het dan in de bakvorm. Het bakpapier blijft zo beter in de bakvorm liggen.

Meng voor de bodem van de haverrepen, de bloem met de stukjes boter, de suiker, het zout en de havervlokken met de vingertoppen tot een kruimelig deeg.
Verdeel dit over de bodem van de bakplaat. Druk niet te stevig aan zodat de bodem luchtig blijft.
Haverrepen met frambozen - bodem met havermoutBak de bodem van haverrepen in 20 minuten lichtbruin.

Haal uit de oven, laat iets afkoelen en bestrijk hem met de confituur.
Haverrepen met frambozen - laag confituur
Verwarm voor de bovenlaag van de haverrepen de boter met de suiker, de melk en het vanille-extract. Roer tot de suiker is opgelost. Hak de noten grof.
Haverrepen met frambozen - noten in boter-suikermengselDoe de gehakte noten bij het suiker/boter mengsel en roer alles door elkaar.
Stort het notenmengsel over de confituurlaag en bak de haverrepen nog eens30 minuten in de oven tot de noten goudbruin zijn.
Haverrepen met frambozen - noten op haverrepenLaat de koek in de vorm afkoelen. Snijd er repen van.

En probeer er dan maar eens van af te blijven.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Haverrepen met frambozen