Zot van de Noordzee – JEAN sur MER


Zot van de Noordzee.

Zot van de Noordzee JEAN sur MER

Foto: uitgeverij Manteau

In het boek Zot van de Noordzee bundelt JEAN sur MER 52 visrecepten, eentje voor elke vrijdag-visdag van het jaar. De recepten zijn onderverdeeld per seizoen en er komen maar liefst 26 verschillende noordzeevissen op het bord.
Niet enkel de populaire vissoorten zoals garnaal, kabeljauw, tong of pladijs. Maar ook minder gekende visjes komen aan bod, zoals steenbolk, vlaswijting of hondshaai.

Zot van de Noordzee JEAN sur MER

Wijting / radijs – foto: uitgeverij Manteau

Jan Kegels en Peter Vlyminck van JEAN sur MER vinden dat de vis uit de Noordzee heel erg onderschat wordt. Daarom schreven ze een boek met deze vis in de hoofdrol.
Hun doel: mensen meer vis doen eten.

Tja, ik merk op mijn blog ook dat visrecepten over het algemeen minder populair zijn. Geen idee hoe dat komt. Want vis is lekker, licht verteerbaar en het leent zich voor alle mogelijke bereidingen: stomen, grillen, bereid op de BBQ, gepocheerd,…
Ik ben alleszins ook zot van vis van de Noordzee. Bewijs hiervan zijn de vele visrecepten die op mijn blog staan.

Kibbeling.

Op één of ander foodtruckfestival, proefde je wellicht al eens een visje van JEAN sur MER.
Kibbeling.
Een stukje witte vis, krokant gebakken en geserveerd met een tartaarsaus. Al langer een hit in Nederland en nu ook populair in België.

Kibbeling was het begin van het verhaal van JEAN sur MER. Een verhaal dat ontstond in 2010 uit de passie van Jan Kegels voor de Noordzee. Een verhaal dat al lang aan het broeden was, want Jan Kegels trok als kleine jongen al met zijn schepnetje naar het strand van De Haan, waar hij garnaaltjes ging vissen. Hij liet ze proeven aan iedereen en dat leverde hem de bijnaam JEAN sur MER op.

Wat in 2010 begon als een foodtruckcateringbedrijf groeide anno 2016 uit tot een merk met eigen visproducten, voor groothandel en particulieren.

Niet enkel een kookboek, ook een leesboek.

Zot van de Noordzee JEAN sur MER

Rode poon / biet – foto: uitgeverij Manteau

Zot van de Noordzee, is niet enkel een kookboek. Het is ook een leesboek. Naast de visrecepten vind je in het boek ook vist-je-datjes met leuke feiten over de Noordzee en zijn vis. En ook verhalen van Belgische en Nederlandse vissers. Zij zijn het immers die door weer en wind, dag en nacht, op pad zijn om al dat lekkers voor ons te vangen. En dat lekkers is er! Er zijn namelijk meer dan 220 verschillende vissoorten te vinden in de Noordzee.

Zot van de Noordzee JEAN sur MER

Foto: uitgeverij Manteau

Zot van de Noordzee, een boek dat me zeker en vast zal inspireren.

Jou ook?

Titel: Zot van de Noordzee
Auteur: JEAN sur MER
Co-auteur: Joost Houtman
Fotografie: Kris Vlegels
Uitgeverij: Manteau / WPG Uitgevers België n.v.
189 pagina’s visplezier
Prijs: 24,99 EUR
ISBN: 978 90 223 3431 7

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *