Gekonfijt witloof met peperkoek en sabayon


Een dessertje met witloof? Dat kan. En het is lekker.

Elke keer als ik in de KVLV-afdeling van Relst langskom voor een kookles, krijg ik een doos met lekker grondwitloof mee naar huis. Relst is een deelgemeente van Kampenhout, dé witloofstreek.  Witloof noemen ze daar ‘Relstse bloemekes’.  Mijn kinderen zien me er graag mee thuiskomen. Zij lusten absoluut geen witloof. Maar mijn man en ik zijn wel witlooffans. Witloofsoep, witloofsalade, witloofschuitjes met frisse appelvulling en witloof met kaas en hesp uit de oven, dat zal hier de komende week zeker op tafel komen.

Het komt misschien niet direct bij je op om witloof te gebruiken in een dessertje. Maar dat kan. En het is lekker. Dit gekonfijt witloof met peperkoek en sabayon van abdijbier is een verrassend nagerechtje. Met feestallures zelfs.
Zacht gestoofd witloof, gekonfijt met suiker en besprenkeld met wat citroensap voor een frisse toets. Krokant gebakken peperkoekkruimels. Een bolletje vanille-roomijs overgoten met een handgeklopte, lauwwarme sabayon van abdijbier.
Gekonfijt witloof met peperkoek en sabayonKomt het water je al in de mond? Dit exquise dessert is terug  te vinden in het boekje ‘Winterkost spécial’ uitgegeven door KVLV. Het boekje bundelt een aantal verrassende recepten met de wintergroenten van bij ons. Spruitjes of rode kool met pasta, een loempia met P3 (pompoen, pastinaak en peterseliewortel) of een witloofdessert. Het zijn maar enkele voorbeelden van de originele gerechten die je kan klaarmaken met de groenten van alledag.
Dit dessert van gekonfijt witloof met peperkoek en sabayon zette ik al in verschillende KVLV-afdelingen op het menu. En het viel telkens heel goed in de smaak.

Wat heb je nodig?

4 stronkjes witloof, 100 g griessuiker, 1 citroen, 1 dl water, 50 g boter, 80 g peperkoek, vanille-roomijs, 4 eidooiers, 60 g griessuiker, 1,25 dl donker abdijbier

Hoe maak je het?

Verwijder uit het witloof de harde kern en snijd het witloof fijn. Stoof het witloof gaar in de boter. Voeg wat water (of bier) toe en 100 g suiker. Laat het witloof karameliseren op een zacht vuurtje en blus met enkele druppels citroensap.
Gekonfijt witloofVerkruimel de peperkoek in fijne stukjes en plaats 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Splits de eieren.
Ingredienten biersabayonDoe het bier met de eigelen en suiker in een kookpot of sauteuse. Roer alles los. Klop de sabayon op een matig vuur stevig op tot een homogeen mengsel.
BiersabayonSchep op een bord of in een ijscoupe het gekonfijte witloof en strooi er de peperkoekstukjes over. Schep er een bol vanille-roomijs op en overgiet met de sabayon. Versier met wat peperkoekkruimels en eventueel een blaadje munt.

Iedereen zal stil worden van dit dessertje van gekonfijt witloof met peperkoek en sabayon.

Tip 1 – in plaats van peperkoek kan je ook speculaas gebruiken.

Tip 2 – sabayon met bier is echt lekker. Toch geen bierfan? Gebruik voor de sabayon dan witte wijn.

Tip 3 – de sabayon kan je ook luchtig kloppen met een elektrische mixer. Gebruik hiervoor de kloppers.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *